ЕС ще създаде стратегически резерви, за да избегне прекъсване на

...
ЕС ще създаде стратегически резерви, за да избегне прекъсване на
Коментари Харесай

ЕС ще създаде стратегически резерви от литий


Европейски Съюз ще сътвори стратегически запаси, с цел да избегне спиране на доставките на " сериозни " първични материали за своята индустрия, като редкоземни метали и литий, международното доставяне с които се управлява от Китай, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Българска телеграфна агенция.

Литият е значима съставна част за електрическите акумулатори, а редкоземните метали са стратегически съставни елементи за производството на чипове, екрани с течни кристали, за военно съоръжение или уреди за вятърни централи. Фон дер Лайен предизвести, че скоро те ще бъдат по-важни от петрола и газа.

В речта си " За положението на Съюза " пред Европейския парламент тя посочи, че потребностите на Европейски Съюз от редкоземни метали ще набъбнат петкратно до 2030 година, а нуждата от литий скача с електрификацията на стопанската система, тъй че " би трябвало да избегнем да се озовем още веднъж в обстановка на взаимозависимост, както от петрола и газа ".

" Проблемът е, че сега една единствена страна управлява съвсем целия пазар, близо 90 % от редкоземните метали и 60 % от лития се преработват в Китай ", уточни ръководителката на Еврокомисията и прикани 27-те да обезпечат доставките си.

Ще създадем стратегически запаси за първични материали, чиито доставки са застрашени, увери Фон дер Лайен.

Европейският комисар за индустрията Тиери Бретон предизвести за заплаха от дефицит поради усилване на търсенето. Той посочи, че Европейската комисия ще предложи закон за " сериозните " първични материали с избрани параметри. " Най-малко 30 % от търсенето на пречистен литиум би трябвало да идва от Европейски Съюз до 2030 година, а обработката на боклуци би трябвало да разреши извличането на минимум 20 % от детайлите от редкоземни метали, които съдържат ", добави Тиери Бретон. Освен това, по думите му, Европейски Съюз би трябвало да предприеме дейности, с цел да подсигурява условия за обективна конкуренция посредством системи на сертификация на екологични и обществени достижения.

Фон дер Лайен напомни, че след основаването на европейско обединяване на батериите преди пет години, две трети от нужните на Европейски Съюз акумулатори ще бъдат създавани в Европа. А след показания предходната година правилник за полупроводниците, в околните месеци ще стартира построяването на първия мегазавод за произвеждане на чипове в Европейски Съюз, уточни тя.

През февруари Брюксел сложи задачата да се удвои пазарният дял на Европейски Съюз в областта на полупроводниците до 20 % от международното произвеждане до края на десетилетието, с цел да се понижи зависимостта от Азия. Комисията показа план, с който се позволяват държавни вложения на стойност 42 милиарда евро в този бранш. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР