ЕС ще отпусне 3,5 млрд евро за страните, които приемат

...
ЕС ще отпусне 3,5 млрд евро за страните, които приемат
Коментари Харесай

България получава финансиране от ЕС за украинските бежанци

ЕС ще отпусне 3,5 млрд евро за страните, които одобряват бежанци от Украйна, в това число и за България. Сумата е част от финансирането, планувано до края на годината, се споделя в известие на Съвета на Европейски Съюз.

Финансовите средства са от бюджета за икономическо възобновяване след пандемията и ще се насочат с преимущество към страните, където идват или през които минават най-вече бежанци от войната в Украйна.
 Излизаме на шествие в София и бдение със свещи в Пловдив 5 апр 2022 | Потресени от зверствата в Буча и омерзени от реакциите на част от българите, които настойчиво повтарят кремълските...
Така към този момент изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на 100 за всички страни от Европейски Съюз и от 11 на 45 на 100 за страните, където притокът на бежанци от Украйна е над 1 % от броя на локалното население в края на първия месец от съветската военна инвазия. Държавите, които ще получат 45 на 100 авансово финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Те имат и граница с Украйна. Такава сума ще получат още Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава 1 % от локалното население към 23 март.

Средствата ще покрият разноските за 13 седмици престой от датата на идване на украинците в страната правоприемник. Очаква се Европейският парламент незабавно да одобри предлагането за финансова помощ и то да влезе в действие в средата на април.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР