ЕС се опитва да укрепи своето влияние на Балканите, Русия

...
ЕС се опитва да укрепи своето влияние на Балканите, Русия
Коментари Харесай

Globalist: Ако Белград наистина иска да влезе в ЕС, трябва да се отрече от „оста Путин-Ердоган”

Европейски Съюз се пробва да укрепи своето въздействие на Балканите, Русия и Турция също настойчиво работят над задълбочаване на своите връзки с района, написа The Globalist в материала на Алон Бен-Мейр „ The Serbia-Turkey-Russia Axis: Alarm Bells for Europe”.

Европейски Съюз още веднъж обърна внимание на своя „ южен заден двор” поради опасения от възходящото въздействие на Москва на Балканите. Особено безпокойствие буди Сърбия, най-близкият съдружник на Русия в Европа.

Турция, също като Русия, влага средства в огромни планове със стратегически план, с цел да получи съществено икономическо и политическо въздействие на финансовия пазар. Ердоган наскоро съобщи, че Анкара през 2018 година ще вложи в страната $2 млрд, които дълготрайно ще набъбнат до $5 милиарда

Не инцидентно френският президент Макрон съобщи, че не желае „ Балканите да се извърнат към Турция или Русия”.

Макар Европейски Съюз да остава основен търговски сътрудник на Сърбия, Белград мощно зависи от съветското военно доставяне, което в забележителна степен дефинира характера на руско-сръбските връзки. В Сърбия има към 1000 компании, които изцяло или отчасти принадлежат на руснаци. Повечето сърби са настроени проруски и се отнасят към НАТО не отзивчиво, защото към момента помнят западните бомбардировки през 1999 година По създание страната се пробва да стои на два стола.

„ Сърбия би трябвало деликатно да прегледа всички разновидности и в случай че съществено има намерение да влезе в Европейски Съюз, е длъжна да извърши нужните социалнополитически и стопански промени. Освен това тя няма никакъв късмет да влезе в Европейски Съюз, в случай че резервира неограниченото съдействие с Ердоган или Путин” – заплашва The Globalist.

Според изданието, Сърбия би трябвало да разбере, че устойчива народна власт и стопански напредък могат да бъдат реализирани единствено в тясно съдействие с Европейски Съюз.

„ Затова Сърбия би трябвало да напусне безжалостните диктатори, които се вършат на спасители на Балканите, до момента в който в действителност употребяват уязвимостта на района за реализиране на своите дълготрайни стратегически цели” – обобщава The Globalist.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР