ЕС редица пъти се опитва да принуди Русия да се

...
ЕС редица пъти се опитва да принуди Русия да се
Коментари Харесай

Експерт: Очаква се цените на газта рязко да спаднат през пролетта

ЕС редица пъти се пробва да принуди Русия да се държи пазарно на европейския пазар на природен газ. Но макар всички години блян на диверсификация, към момента има доста проблеми сред европейските клиенти и " Газпром ". Сегашната обстановка не е изключение. Това съобщи Мартин Владимиров от Център за проучване на демокрацията в по Bulgaria ON AIR.

" В моменти на уязвимост Русия продължава да употребява основната си роля като пазарен водач, с цел да въздейства на цените на природния газ или да накара Европейски Съюз да пренебрегне газовата инструкция и да разреши " Северен поток 2 " да бъде запазен 100% от " Газпром " - нещо, което опонира на конкурентното право на Европейски Съюз ", съобщи той.

По думите му всички газови планове, които зареждат вътрешния газов пазар на Европа, би трябвало да дават отговор на някои правила и един от тях е достъп на трети страни до резервирането на потенциал.

" В случая явно става въпрос за достъп на други съветски компании до тази инфраструктура ", показва Владимиров.

Според специалиста рекордно високите цени на електрическата енергия не значат изключителна обстановка. Такава би била в случай че няма задоволително количества газ, а подобен риск не съществува към този момент.
 Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари
Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари

" Към момента имаме признаци, че нарастването няма да е малко "

" Засилената конкуренция за малко количество газ води до този умозрителен растеж на цените. Очаква се напролет цените внезапно да спаднат и това се вижда по фючърсите за следващата година. Не бива да бъркаме краткотрайния растеж на цените, който е обвързван с редица районни фактори с изключителна обстановка. Ако се стигне до паническо държание, това може да вдигне още цените ", съобщи Владимиров.

" Има чисто пазарни фактори, които подвигат цените на тези равнища, а не цялостната европейска енергийна политика, както споделя Русия. Само преди месеци, цените на газта бяха рекордно ниски, каквито не бяха виждани до момента. Имахме и десетилетия на ниски газови цени. Това подтикна огромна част от Европа да ускори зависимостта си към газа. Не става въпрос единствено за политика, само че и за частни решения. Затова и в този момент рецесията на енергийните пазари да е толкоз сензитивна ", счита той.

" Газът има своята избрана функционалност на енергийните пазари. Ще виждаме природния газ като основен състезател изключително поради трендовете за вложения в различни технологии. Казвайки това, може да твърдим, че има конкуренция за европейския пазар, само че количествата американски, австралийки и различен полутечен газ, търсят пазари в Азия, Южна Корея, Китай. Частните компании търсят пазари с по-голяма възвращаемост ", споделя специалистът.

" Енергията, защото е основен аспект от действието на всяка стопанска система, се употребява като лост за въздействие. Виждаме го и в този момент с държанието на Русия, което не е от последните месеци, явно търси други неикономически цели, а точно задълбочаване на наличието на газовите пазари и завършването на геополитическите си тръбопроводни планове и реализира задачата си. Съединени американски щати и Германия подписаха съглашение, че няма да са опълчват на завършването на " Северен поток 2 ", вместо това ще оказват помощ на енергийната украинска самостоятелност. Сега остава единствено да се убеди Европейски Съюз, че не би трябвало да си съблюдава личните правила, по отношение на " Северен поток 2 ", което е път да се реализира ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР