ЕС разшири санкциите срещу Турция заради нейните сондажни операции в

...
ЕС разшири санкциите срещу Турция заради нейните сондажни операции в
Коментари Харесай

ЕС разшири санкциите срещу Турция

ЕС разшири глобите против Турция поради нейните сондажни интервенции в изключителната икономическа зона на Република Кипър. Това излиза наяве от официалния вестник на Европейски Съюз, представен от ТАСС.  " Предвид продължаващата противозаконна сондажна активност на Турция в Източното Средиземноморие, двама души ще бъдат включени в черния лист с физически и юридически лица ", се споделя в текста.

Санкции са били наложени на вицепрезидента и ръководителя на отдела за геоложко-проучвателни работи на турската държавна петролна компания TPAO (Turkish Petroleum Corporation) Мехмет Ферух Акалин, както и на неговия заместител Али Коскун Намоглу.

В ИИЗ на Република Кипър са открити огромни ресурси от природен газ. През септември държавното управление на островната страна подписа съглашение с френската компания Total и италианската компания ENI за създаване на браншове в морската част на Кипър. В началото на октомври обаче Турция изпрати личен сондажен транспортен съд в региона, съпроводен от военни кораби.

Турция, която не признава Република Кипър, оспорва границите на ИИЗ на островната страна и декларира, че няма да разреши геоложки изследвания и сондажи край крайбрежията на острова без единодушието на турската кипърска общественост. Според Анкара, турските сондажни кораби се изпращат в зоната на газовите залежи въз основа на лицензи, издадени от самопровъзгласената турска република Северен Кипър, която с изключение на самата Турция не е приета от никоя друга страна в света.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР