ЕС проучва правни възможности за определяне на Революционната гвардия на

...
ЕС проучва правни възможности за определяне на Революционната гвардия на
Коментари Харесай

ЕС проучва определянето на Революционната гвардия на Иран за "терористична организация"



Европейски Съюз изследва правни благоприятни условия за установяване на Революционната армия на Иран като " терористична организация ", което би представлявало огромна политическа смяна, рискуваща да постави завършек на всевъзможни очаквания за възобновяване на интернационалното съглашение, ориентирано към попречване на Техеран да развие потенциал за произвеждане на нуклеарно оръжие, оповестява " Файненшъл таймс ".

Ходът, който има поддръжката на Франция и Германия – двете страни по интернационално нуклеарно съглашение с Иран – идва в отговор на доставката на Техеран на въоръжени дронове на Русия за потреблението им във войната против Украйна, както и поради насилственото потушаване на вътрешните митинги в Ислямската република.

Париж и Берлин показаха поддръжката си за мярката на среща на външните министри през предходната седмица, споделиха пред финансово издание четирима еврослужители, осведомени с полемиките. В рамките на идващите три седмици правната работа на Европейски Съюз ще изготви мнение за 27-те страни членки на единния блок по отношение на законността на мярката.

" Да, някои страни членки поддържат това предложение ", уточни висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел и добави: " Мнозина биха били " за ".

Изключително извънредно е държавните управления да дефинират армията на друга страна като терористична организация и поддръжката за този ход акцентира втвърдяващата се позиция на западните столици по отношение на ислямската република, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Обединеното кралство към този момент прави личен обзор дали да наложи сходно определение на гвардейците, най-мощното крило в апарата за държавна сигурност на Иран. Администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп пък към този момент разгласи Революционната армия на Иран за терористична организация още през 2019 година

Позициите на Германия и Франция са значими, тъй като двете страни, дружно с Обединеното кралство, Русия и Китай, са подписали нуклеарното съглашение от 2015 година сред Техеран и международните сили.

Франция има интерес от евентуално оповестяване на избрани районни подразделения на Революционната иранска армия като терористични организации, а не на цялата институция, уточни неназован френски представител. Френското външно министерство обаче не отговори на настояването за коментар от страна на " Файненшъл таймс ".

Германското външно министерство пък съобщи, че " има освен политически, само че и огромни правни спънки " за сходно установяване като терористична организация.

Борел, подкрепян от Париж, Берлин и Лондон, е водещият медиатор на непреките договаряния сред Съединени американски щати и Иран в опит да избави това, което е останало от нуклеарно съглашение, известно като JCPOA.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР