ЕС призовава своите членове да подпишат съвместна декларация, с която

...
ЕС призовава своите членове да подпишат съвместна декларация, с която
Коментари Харесай

Политико: ЕС притиска своите членки да спасят соларната индустрия

ЕС приканва своите членове да подпишат взаимна декларация, с която да се ангажират да съживят загиващата слънчева промишленост на блока, демонстрира документ, забелязан от " Политико " - най-конкретният сигнал до момента за това по какъв начин Брюксел възнамерява да се оправи с рисковата обстановка.

Документът на Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейски Съюз в Брюксел, идва в миг, когато европейските компании за слънчева сила предизвестяват за иден срив в изискванията на мощно субсидирана китайска конкуренция и пренасищане на доставките в Европейски Съюз. Миналата седмица един от най-големите европейски производители на слънчева сила, компанията Meyer Burger, съобщи, че ще спре производството на модули в Германия този месец.

" Сегашното утежняване на обстановката изисква по-нататъшни дейности ", съобщи Комисията в писмо до министрите на енергетиката на Европейски Съюз, като добави, че

ще " поеме самодейността да координира с страните членки... подписването на декларация, с която да се ангажира да предприеме съответни дейности в поддръжка на производството на слънчева сила в Европейски Съюз ".

Въпреки това самодейността на Европейски Съюз, която всъщност се свежда до искане към страните да се намесят, няма да успокои изцяло разтревожените слънчеви компании. В продължение на месеци промишлеността настояваше Комисията да оглави незабавно изкупуване на запасите и да облекчи в допълнение разпоредбите на Европейски Съюз за субсидиране.

И въпреки че неотдавна Комисията стартира диалози на ранен стадий по отношение на разновидности за подкрепяне на производителите, тя значително резервира обществено безмълвие по отношение на предприемането на по-нататъшни стъпки.

Сега изпълнителният орган на Европейски Съюз твърди, че страните " биха могли да се ангажират " с няколко разновидността за подкрепяне на слънчевата промишленост, в това число основаване на държавни търгове за планове, които да предизвикват производството на слънчеви панели с " високи екологични, иновационни и трудови стандарти ".

Тези ограничения де факто биха облагодетелствали производителите от Европейски Съюз пред китайските експортьори, чиито индустриални процеси специалистите упрекват, че са свързани с нарушавания на човешките права. Предложението значително подхожда и на Закона за нулевата промишленост на блока - нов законопроект, който има за цел да подтиква производството на чисти технологии в Европейски Съюз. Законодателството беше контрактувано предишния месец, само че може да не бъде приложено напълно в продължение на години.

Други разновидности, които Комисията загатва, включват облагодетелстване на производителите от Европейски Съюз при ускорено въвеждане на " агрофотоволтаици " - едновременното потребление на земя както за слънчеви панели, по този начин и за земеделие - и слънчеви панели на покривите на публични здания. Тя също по този начин предизвиква страните да употребяват облекчените правила за държавна помощ за локалните компании.

Комисията съобщи, че ще " изследва по какъв начин да продължи да употребява наличните финансови принадлежности за привличане на частно финансиране " за производството на слънчева сила и ще продължи да работи за увеличение на работните места в бранша.

" Взети дружно, тези дейности могат да допринесат за превръщане на настоящия отрицателен цикъл за бранша и да дадат позитивни сигнали за по-нататъшни вложения в Европа ", се споделя в писмото.

Въпреки че самодейността съставлява " значима стъпка ", съобщи Йохан Линдал, общоприет секретар на Европейския съвет за произвеждане на слънчева сила, " когато става въпрос за съответни дейности, ни липсват съответни и характерни решения за обстановката сега ".

За да се резервира секторът жив, твърди Дрис Аке, шеф по политиките в SolarPower Europe, Комисията " би трябвало доста скоро да стане по-конкретна " с проектите си за освобождение на парични средства от Европейски Съюз.

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще обсъдят настояването на Комисията на среща в Брюксел в понеделник. Комисията предлага по-късно те да подпишат декларация на " една от " срещите си през идващите месеци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР