ЕС приветства възобновяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска

...
ЕС приветства възобновяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска
Коментари Харесай

ЕС приветства намерението на Иран и Саудитска Арабия да възстановят дипломатическите си отношения

ЕС приветства възобновяването на дипломатическите връзки сред Иран и Саудитска Арабия и го дефинира като " значима стъпка ", съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Двете страни имат основополагащо значение за сигурността в Близкия изток и " могат да допринесат за стабилизирането на района като цяло ", съобщи Брюксел.

Вчера Иран и Саудитска Арабия се споразумяха на договаряния, чийто хазаин беше Китай, да възобновят дипломатическите си връзки и до два месеца да отворят още веднъж посолствата си. Това се случи след напрежение сред районните съперници Рияд и Техеран, траяло с години.

Като мигане към Пекин Европейски Съюз призна смисъла на " дипломатическите старания ", довели постигането на съглашението, и добави, че Брюксел " резервира подготвеност за разговор с всички играчи в района ".

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си връзки с Иран след нахлуване на ирански ислямисти против саудитското посолство в Техеран през 2016 година

Двете страни също така влязоха в заобиколен спор между тях в разнообразни страни от района, в това число в Сирия и Йемен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР