ЕС подготвя извънредни мерки за ограничаване на цената на електричеството,

...
ЕС подготвя извънредни мерки за ограничаване на цената на електричеството,
Коментари Харесай

ЕС готви спешни мерки за ограничаване на растящите цени на тока

ЕС приготвя изключителни ограничения за ограничение на цената на електричеството, отделяйки я от поскъпналия природен газ. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел работи по " незабавна намеса ", както и структурна промяна на енергийния пазар, което би разрешило на по-евтината възобновима сила да спомогне за определянето на цените на тока.

" В момента газът господства цените на пазара за електричество и с това повишаване би трябвало да ги отделим. Трябва да подсигуряваме, че възобновимата сила се генерира на по-ниска цена, че тази цена се трансферира към потребителите и че се оказва помощ на най-уязвимите семейства. Нуждаем се от инструмент, който да бъде задействан доста бързо, може би за седмици ", разяснява Фон дер Лайен, представена от Financial Times.
Кой желае промяна
Германия, Чехия и Испания ускоряват натиска за промяна на енергийния пазар в съюза посредством преустановяване на връзката сред електричеството и растящите цени на газа. Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела уточни, че чака предложенията на време за изключителния енергиен съвет на Европейски Съюз идната седмица. Освен че упорства за делене на цените тока и на газа, той предлага и въвеждането на таван на цената на газа, употребен за производството на електричество. В последно време немският министър на стопанската система Роберт Хабек също се причисли към настояванията за " фундаментална промяна " за разделянето на двата пазара. Същото се отнася и за испанския министър председател Педро Санчес, който приканва Брюксел да вкара таван на цените на електричеството.
Реклама
Дори Австрия, която обичайно поддържа фискалната консервативност, се причисли към лагера на поддръжниците на интервенцията. Австрийският канцлер Карл Нехамер разяснява, че ще лобира измежду водачите на Европейски Съюз за таван на цените допустимо най-бързо. " На съветския президент Владимир Путин не би трябвало да се разрешава ежедневно да взема решения за европейските цени на електричеството ", твърди той. И добавя, че незабавните ограничения са нужни за спасяването на стопанската система на Европейски Съюз.
В последно време немският министър на стопанската система Роберт Хабек също се причисли към настояванията за " фундаментална промяна " Източник: Reuters Помощ от страната
Скокът на цените се отрази отрицателно на европейските компании за комунални услуги, в това число на немската Uniper, която в понеделник съобщи, че е поискала от държавната банка KfW увеличение с 4 милиарда евро на сегашната си кредитна линия от 9 милиарда евро, с цел да подсигури краткосрочната си ликвидност. Най-голямата австрийска енергийна компания Wien Energie пък разяснява, че цените на газа се подвигат толкоз бързо, че към този момент мъчно финансира интервенциите си, по тази причина е почнала разискване на казуса с държавното управление.

Същевременно основният изпълнителен шеф на Shell Бен ван Бюрден предизвестява, че може да се наложи Европейски Съюз да вкара предел на употребяваната сила за интервал от няколко години. " Може да се окаже, че за няколко зими ще би трябвало да намерим решение, като икономисване, предел на потреблението и доста бързо превръщане към други възможности. Мисля, че би трябвало да се разделим с визиите, че това ще бъде елементарно или че ще свърши ", показва Ван Бюрден. И добавя, че рецесията ще тества солидарността сред страните членки, до момента в който държавните управления ще би трябвало да вземат решение по какъв начин да поддържат огромните промишлености.
" Газпром " понижи доставките и за Франция Френската компания Engie заяви, че " Газпром " е понижила доставките с обяснението, че са зародили " различия сред страните по използването на договорите ". От френската компания твърдят, че към този момент е осигурила нужните размери, с цел да извърши уговорките си към своите клиенти и личните си потребности.С последното си решение съветската компания за следващ път се демонстрира като нерешителен снабдител. След началото на съветската инвазия в Украйна " Газпром " си намира мотиви да лимитира или стопира подаването на природен газ даже на компании, които одобриха променената с декрет на Путин скица за заплащане. Освен това намали до най-малко подаваните количества по " Северен поток 1 ", а от 31 август тръбопроводът ще бъде изцяло спрян за три дни. Реклама Свързани публикации Трудният транспорт на съветския газ дава мощен лост на Европа 25 август 2022, 08:38 Германия отсрочва затварянето на последните си три атомни електроцентрали 18 август 2022, 08:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР