ЕС обмисля създаването до 2025 г. на общи военни сили

...
ЕС обмисля създаването до 2025 г. на общи военни сили
Коментари Харесай

ЕС възнамерява да сформира до 2025 г. сили за бързо разполагане без участие на САЩ

Европейски Съюз обмисля основаването до 2025 година на общи военни сили в състав до 5000 военнослужещи. Планът е тези сили, употребявани при рецесии, да работят, без да разчитат на поддръжка от Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс, съобщавайки за проектодокумента от 28 страници, с който се е срещнала организацията.

Силите се планува да имат сухопътни, морски и въздушни съставни елементи, които да могат да бъдат включвани или изваждани от състава на която и да било непрекъсната мощ според от рецесията.

Външните министри и министрите на защитата на Европейски Съюз започнаха през вчерашния ден разискването на проекта. Целта е в финален тип документът да е подготвен до март следващата година.

Словенското председателство на Европейски Съюз сподели пред кореспонденти, че реакциите от държавните управления са положителни, само че означи обичайните разлики сред страните членки на Европейски Съюз, които са свързани с Русия и с безпокойството от терористични офанзиви и неустойчивост по южния фланг на блока. " Първите усещания са много положителни. Разбира се имаме потребност от малко фини настройки ", сподели Матей Тонин, словенският министър на защитата.

Две десетилетия откакто водачите на Европейски Съюз за първи път се съгласиха да образуват общи сили в състав от 50 000 - 60 000 военнослужещи, само че не съумяха да ги задействат, актуалният план на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел е най-конкретният опит за основаване на независими въоръжени сили, които да не разчитат на военна техника от Съединени американски щати.

" Трябва ни повече експедитивност, мощ и еластичност, с цел да можем да се заемем с всички вероятни военни задания за ръководство на рецесии ", написа в черновата на проекта, озаглавен " Стратегически компас ". " Трябва да можем да отговаряме на идни закани или бързо да реагираме на спешни обстановки, да вземем за пример задача за избавяне и евакуация или интервенция за стабилизиране във враждебна среда ", се споделя в документа.

Не всички 27 страни членки на Европейски Съюз ще би трябвало да вземат участие в тези сили, макар че всяко разполагане ще се утвърждава с консенсус.

" Стратегическият компас " е документ, който е непосредствен до военна теория на Европейски Съюз. Той наподобява на " Стратегическата идея " на ръководената от Съединени американски щати НАТО, в която са разказани задачите на алианса. Много значимо е, че Борел желае страните членки на Европейски Съюз да се ангажират с " обезпечаване на свързани активи и нужните стратегически средства ". Това значи насърчаване на логистика, въздушен превоз с огромен обсег и качества за командване и надзор като тези на Съединени американски щати, на които европейските съдружници в НАТО разчитат.

Борел сподели пред кореспонденти, че сега в Европейски Съюз се развиват съвсем 60 взаимни военни плана, откакто през вчерашния ден бяха утвърдени още няколко.

Съединени американски щати приканиха европейците да влагат в способни на разполагане войски, а американският президент Джо Байдън сподели, че сходни ходове биха били допълващи във връзка с НАТО. Европейски Съюз поддържа бойни групи, формирани от 1500 военнослужещи от 2007 година, само че те в никакъв случай не са били употребявани макар опити да бъдат ситуирани в Чад и Либия.

Разделянето на бойните групи на по-малки бойни единици би могло да ги направи по-гъвкави и по-лесни за разполагане. " Използването на модули ще ни разреши по-голяма еластичност, с цел да пригодим силите си към естеството на рецесията (...) Това е от основно значение, в случай че желаеме да се оправим с трудностите, пред които сме се изправяли преди ", написа в черновата на стратегическия проект.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР