ЕС и Япония работят по споразумение за сътрудничество в областта

...
ЕС и Япония работят по споразумение за сътрудничество в областта
Коментари Харесай

ЕС и Япония засилват сътрудничеството в областта на суровините

Европейски Съюз и Япония работят по съглашение за съдействие в региона на суровините, с цел да понижат господстващото състояние на Китай в този бранш, обявиха водачите на договарящите страни в Брюксел, съобщи Агенция Франс Прес.


Координацията се разгръща и върху полупроводниците, с цел да се подкрепи повишението на икономическата сигурност в Япония и Европейски Съюз, обявиха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и японският министър-председател Фумио Кишида.

Тримата приказваха на взаимна медийна конференция след провеждането на двучасова среща на върха, която се състоя след срещата на върха на НАТО в Литва тази седмица, на която и тримата водачи участваха.

Срещата им засегна редица въпроси, като някои от тях - изключително въпросите на сигурността - бяха прегледани през призмата на актуалната роля на Япония като ръководител на групата на развитите, западно насочени страни Г-7.

Изстрелването на междуконтинентална ракета с твърдо гориво от Северна Корея ден по-рано беше наказано, като Мишел съобщи, че то и програмата за нуклеарни оръжия на Пхенян " заплашват районната и интернационалната сигурност ".

" Осъждаме това по допустимо най-категоричен метод ", сподели той.

Фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз и Япония стартират " стратегически разговор ", с цел да координират дейностите си по " невижданите провокации пред мира и сигурността " в Азиатско-тихоокеанския район, които съгласно нея включват и въпроса за икономическата сигурност.

" Войната на Русия в Украйна - също наказана от водачите - сподели по какъв начин могат да бъдат нарушени разнообразни вериги на доставки ", означи тя.

Що се отнася до суровините, които зареждат стопанските системи им, Европейски Съюз и Япония " споделят сходни зависимости ", по думите на Фон дер Лайен.

" Една от задачите ни е да понижим несъразмерната взаимозависимост от шепа снабдители, доста от които са основани в Китай, за артикули, които са жизненоважни за нашите стопански системи ", сподели фон дер Лайен.

Мишел добави, че " в историята сме били очевидци на корист с господстващо състояние и това провокира компликации ".

Кишида се съгласи с нуждата от съдействие, въпреки че не уточни непосредствено Китай като причина.


" Приветстваме тази тенденция с Европейски Съюз, защото съидейници и сътрудници ще обезпечат резистентност на веригите за доставки и сериозната инфраструктура ", сподели той.

" Важно е Япония и Европейски Съюз и съидейници да се координират и да реагират с един глас за икономическата сигурност, както и към понижаване на риска ", добави Кишида.

Полупроводници, изкуствен интелект

Японският министър председател добави, че в региона на веригите за доставки на компютърни чипове " работим дружно по усъвършенстваните умения за полупроводниковата промишленост ".

Триото разиска и съдействието в региона на изкуствения разсъдък, като фон дер Лайен съобщи, че желаят да подсигуряват, че създадените от тях артикули на изкуствения разсъдък няма да попаднат в ръцете на други страни, които биха могли да ги употребяват за военни цели.

Голямата вътрешна победа на Япония по време на срещата на върха в Брюксел беше, че Европейският съюз неотложно отстрани рестриктивните мерки за импорт на японски храни от района на Фукушима, който беше обиден от нуклеарната повреда, станала там през март 2011 година

Комисията съобщи, че въз основа на предоставените от Япония данни не съществува опасност за публичното здраве на европейските консуматори, които употребяват растения, риба и гъби от Фукушима, които до момента бяха неразрешени.

Брюксел обаче прикани Япония да продължи да следи за радиоактивност на рибата и водораслите наоколо до централата.

" Щастливи сме, че Европейски Съюз взе решение да анулира рестриктивните мерки за импорт на японски храни ", съобщи Кишида и добави, че " това се основава на науката ".

Мишел уточни, че " паралелно с това " Европейски Съюз работи за възстановяване на достъпа на европейско говеждо месо, плодове и зеленчуци до японския пазар. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР