ЕС и Страните от Южноамериканския общ пазар (Меркосур) постигнаха споразумение

...
ЕС и Страните от Южноамериканския общ пазар (Меркосур) постигнаха споразумение
Коментари Харесай

ЕС и Меркосур се договориха да създадат зона на свободна търговия

ЕС и Страните от Южноамериканския общ пазар (Меркосур) реализираха съглашение за свободна търговия, сподели ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и уточни, че това ще сътвори една от най-големите в света зони за свободна търговия, съобщи ДПА.

Когато бъде приложена, договорката ще отстрани търговски бариери и ще ускори износа, създавайки пазар от към 800 милиона души.

Сделката включва отбрана на чиновниците и на околната среда при опазване на високи стандарти за храните, уточни Европейска комисия, която водеше договарянията от името на своите 28 членки.

Критиците на договорката споделят, че тя не лимитира задоволително опцията от нездравословни за околната среда дейности като изсичане на амазонските дъждовни гори,за да бъдат създавани доходни аграрни стопанства.

Юнкер назова постигането на съглашение " исторически миг " и посочи, че в този момент, когато в интернационалната търговия царува напрежение, двете организации изпращат явен сигнал, че са за търговия, учредена на правила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бразилският президент Жаир Болсонаро също назова договорката " историческа " и " едно от най-важните търговски съглашения на всички времена ", което ще донесе голяма изгода на бразилската стопанска система. Европейски Съюз и Меркосур съставляват една четвърт от международната стопанска система и в този момент бразилските производители ще имат достъп до този голям пазар, добави той.

Преговорите по съглашението продължиха съвсем 20 години. Основният противоречив въпрос беше селскостопанският експорт за Европа.

 Членове на Меркосур са Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР