ЕС е загрижен за курса, към който Грузия се движи

...
ЕС е загрижен за курса, към който Грузия се движи
Коментари Харесай

ЕС е обезпокоен от политическото развитие в Грузия

ЕС е угрижен за курса, към който Грузия се движи в последно време. Това заяви посланикът на Европейски Съюз в Грузия Карл Харзел в коментар на вероятностите за кандидатурата на страната за участие в Европейски Съюз, оповестява " Нюз-Грузия ".

„ Грузия можеше да бъде по-добре готова за този исторически миг... Този опит за присъединение идва в миг, когато в Европейски Съюз има възходяща угриженост по отношение на настоящата траектория на развиване на страната – закъснение на промените през последните години, политическа рецесия... През последните месеци има доста въпроси за това накъде върви Грузия “, сподели Карл Харзел.

Дипломатът добави, че не може да планува какво ще бъде заключението на Европейската комисия и резултатът " може да е по-малък или повече от предстоящото ", а Европейски Съюз ще продължи да поддържа Грузия, без значение какво ще бъде решението за статута на претендента.

Грузия планираше да кандидатства за участие в Европейски Съюз през 2024 година, само че откакто Украйна подаде молба за участие след началото на войната, Тбилиси също реши да кандидатства. Според известия в медиите Европейската комисия ще даде мнение по заявките на Украйна, Молдова и Грузия на 8 или 15 юни. Срещата на върха на Европейския съвет ще се състои на 23-24 юни.

Тази седмица Европейската комисия показа план на дневен ред за използване на Споразумението за асоцииране сред Грузия и Европейски Съюз за интервала до 2027 година, в който се отбелязва какви промени се чакат от Тбилиси./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР