Ерусалимският храм Възкресение Христово, най-голямата светиня на християните и твърде

...
Ерусалимският храм Възкресение Христово, най-голямата светиня на християните и твърде
Коментари Харесай

Храмът на Божия гроб в Ерусалим все още е затворен

Ерусалимският храм Възкресение Христово, най-голямата реликва на християните и прекомерно значим туристически обект, остана затворен във вторник за трети ден в символ на митинг против дейностите на израелските управляващи, съобщи Франс прес.

Висшите духовници от Гръцката православна, Арменската апостолическа и Католическата черква, които дружно се грижат за обекта, взеха в неделя необикновеното решение да затворят храма, построен на мястото, където съгласно преданието е бил разпнат и заровен Исус Христос.

Оттогава хиляди поклонници и туристи от целия свят намират затворен необятния портал. Това се е случвало прекомерно рядко през последния четвърт век и не е траяло дълго.

Нищо обаче не демонстрира към този момент, че рецесията сред църквите и израелските управляващи е на път да завърши.

Висшите духовници подлагат на критика неотдавнашното решение на градските управляващи в Ерусалим да обложат с налог част от църковните парцели. Според кметството става дума за парцели, които не се употребяват като паметни здания, като храма Възкресение Христово или пък за религиозно образование, а за действия с търговски темперамент, пораждащи доходи - примерно от наеми.

Кметството е пресметнало, че задълженията към него възлизат до момента на към 150 милиона евро. Според църквите това значи средствата да бъдат отнети от финансирането на техните значими обществени действия.

Духовниците стачкуват също така против израелски законопроект, който съгласно тях ще разреши еврейската страна да иззема земи, продадени от православната черква на частни вложители. Текстът, предусещащ финансови компенсации за вложителите, цели да успокои жителите на парцелите, които се опасяват вложителите да не ги изселят, с цел да осъществят по-доходни стратегии.

Освен това съгласно църквите дейностите на израелските управляващи целят да бъде отслабено християнското наличие в Ерусалим.

Храмът Възкресение Христово е в Източен Ерусалим - палестинската част на града, анексиран от Израел. Международната общественост счита тази анексия за противозаконна, припомня Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР