Еритрейският президент Исаяс Афуерки, начело на един от най-затворените и

...
Еритрейският президент Исаяс Афуерки, начело на един от най-затворените и
Коментари Харесай

Готова ли е за мир най-репресивната държава в Африка

Еритрейският президент Исаяс Афуерки, отпред на един от най-затворените и репресивни режими в света, сервира изненада, като одобри подадената му ръка от етиопския министър председател Абий Ахмед Али. Тази самодейност може да постави завършек на години омраза сред техните страни.

Двамата водачи се срещнаха след обещанието на Абий да приложи подписаното през 2000 година спокойно съглашение с Еритрея, както и заключенията на самостоятелна интернационална комисия за демаркацията на границата. Асмара постоянно е отказвала да договаря, до момента в който Етиопия окупира оспорвани сред двете страни територии. Но, съзнавайки, че е изправен пред историческа опция, Исаяс одобри да договаря.

Каква роля изигра граничният спор за Еритрея

Етиопия и Еритрея - някогашна етиопска провинция, станала самостоятелна през 1993 година след три десетилетия спор - влязоха в кървава война от 1998 година до 2000 година, лишила живота на 80 000 души. След тази война Исаяс наложи властнически режим и оправда тази мярка с етиопската опасност. Този прелом настъпи през 2001 година със сурова чистка във високите ешелони на властта и в пресата.

Еритрейският президент, който е на власт от 1993 година, подложи народа си на безсрочна военна работа и отхвърли да приложи конституцията или да провежда избори. " От 20 години развиването на страната е спряло и всичко се върти към граничния въпрос ", заключи за Агенция Франс Прес Ейбрахам Зере, еритрейски публицист в заточение, шеф на центъра " ПЕН Еритрея ".

Еритрея изпитва злоба към Етиопия поради отхвърли й да приложи решение за границата, взето през 2002 година от комисия под егидата на Организация на обединените нации.

Готова ли е Еритрея за помиряване

Президентът Исаяс поема риск, защото вероятно доближаване може да го принуди да отвори политическото пространство в своята страна. Но може би няма различен избор, защото доскорошното му отношение към Адис Абеба докара Еритрея в невъзможност.

Обвинен в нарушение на човешките права, неговият режим отдавна е считан за парий от интернационалната общественост. А наборната военна работа накара огромна част от еритрейската юноша да емигрира. Седемдесет и две годишният Исаяс може би желае да бъде запомнен от поколенията по различен метод. " Мисля, че този път той е откровен и евентуално осъзнава, че това е единственото решение ", счита Ейбрахам.

Обстоятелствата са разнообразни и в Етиопия, където Абий, млад 43-годишен водач от етноса оромо, маргинализира ненавижданата от Исаяс остарялата армия, доминирана от етноса тиграи. " С Абий няма ненавист на персонална основа ", акцентира французинът Марк Лаверн, анализатор в Националния център за научни проучвания.

 Готова ли е за мир най-репресивната страна в Африка
© Social Media

Какво може да завоюва Еритрея от кротичък контракт

Статуквото от последните две десетилетия не бе от изгода за никоя от страните и от двете страни на границата хората пледират за мир. " Двете страни сигурно ще завоюват доста от връщането към нормалността, само че за Еритрея залогът е огромен ", счита Ейбрахам. " Еритрея ще завоюва доста поради етиопския стопански напредък ", споделя одобрително Лаверн.

Етиопия - втората по населеност страна в Африка, имаща най-динамичния напредък на континента - съставлява прелъстителен пазар за Еритрея, където 80 на 100 от популацията се препитава от земеделие по данни на Световната банка.

Асмара може да опита да накара Етиопия, която от независимостта на Еритрея няма изход на море и зависи от Джибути за търговията си, да заплаща за потреблението на пристанищата в градовете Масава и Асаб.

Еритрея се надява също по този начин, че положителната ѝ воля ще бъде възнаградена с повдигане на глобите, наложени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2009 година поради хипотетичната поддръжка за сомалийските ислямисти " Аш Шабаб ". " Вероятно е подобряването на връзките сред Етиопия и Еритрея да способства за реинтеграцията на еритрейската страна на интернационалната сцена ", счита Майкъл Уолдъмариам, учител в Бостънския университет.

Каква роля съумяха да изиграят Съединени американски щати и страните от Персийския залив

Правителството на Обама бе изключително враждебно към Еритрея. Но Асмара би могла да откри по-добър слушател в лицето на президента Доналд Тръмп.

Нарастващата милитаризация на Червено море с намесата на страните от Персийския залив и Китай в Африканския рог е причина за терзание.

В края на април американският асистент държавен секретар за Африка Доналд Ямамото реализира първото от години посещаване на почитан американски представител в Еритрея. " Заради геополитическите събития в региона на Червено море - в това число с наличието на Китай, по-специално в Джибути - Съединени американски щати имат интерес да възстановяват връзките си с Еритрея ", добавя Уолдъмариам.

Исаяс, който постоянно е реагирал съгласно обстановката в Червено море, може да се е поддал на натиска на ОАЕ и Саудитска Арабия, допуска Лаверн, съгласно който " Еритрея е на финансови инжекции от тези страни ". Исаяс, който в началото бе непосредствен с Катар, смени лагера през 2015 година, сближавайки се с Рияд и Абу Даби. ОАЕ даже използваха пристанището на Асаб за войната в Йемен. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР