Епохалният труд на Кай Бърд и Мартин Шъруин е вдъхновението

...
Епохалният труд на Кай Бърд и Мартин Шъруин е вдъхновението
Коментари Харесай

Кой е „Бащата на атомната бомба“ – на пазара у нас излиза мащабната биография „Опенхаймер. Американският Прометей“

Епохалният труд на Кай Бърд и Мартин Шъруин е вдъхновението зад идния едноименен филм на режисьора Кристофър Нолън.

В навечерието на 2023 година на пазара се появява епохалната биография „ Опенхаймер. Американският Прометей “ на Кай Бърд и Мартин Шъруин, чиято огромна екранизация се чака следващата година под режисурата на Кристофър Нолан и с присъединяване на редица знакови имена като Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни Джуниър, Кенет Брана и други.

Отличеното с премия „ Пулицър “ проучване наблюдава живота на „ бащата на атомната бомба “ Робърт Опенхаймер 

– една от най-иконичните фигури на предишния век – харизматичен физик, който след края на Втората международна война се трансформира в най-популярния академик на планетата… а след това и в най-знаковата жертва на комунистическата нервност в Съединени американски щати при започване на Студената война.



В триумфа и нещастието в живота на огромния академик се отразява бурната американска история сред двете международни войни и първите десетилетия на щръкнал нуклеарен апокалипсис над света – страхове, които изглеждаха забравени до последните месеци в подтекста на войната на Русия в Украйна.

Изданието наблюдава пътя на Опенхаймер от управителната му позиция в гигантския план за основаване на атомната бомба,

през опълчването му след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки против личното му създание, апела му за интернационален надзор над нуклеарното оръжие, та до въвличането му в позорен развой, в който е упрекнат надали не, че е дълготраен комунистически сътрудник.

Писана в продължение на четвърт век, тази впечатляваща биография се основава на хиляди документи, събирани от архиви и персонални сбирки в Съединени американски щати и чужбина. Тя черпи от личния голям списък на Опенхаймер в Библиотеката на Конгреса и от безчет страници записи на ФБР, насъбрани за десетилетия строго наблюдаване.

Сред тези над 800 страници читателите ще „ чуят “ гласа на учения, запечатан от записващите устройства, а след това трансфериран на хартия, ще прочетат изявленията с близо 100 от най-близките му другари, родственици и сътрудници. Пред тях ще се обрисува детайлният портрет на един незабравим разум, разкрил пред човечеството нуклеарната ера, а по-късно положил несполучливи старания – каквито светът продължава да поставя и до през днешния ден – да отстрани заплахата от нуклеарна война.



Едновременно ослепителен и доверчив, буен бранител на обществената правдивост и неотклонен държавен консултант, чийто блян за преодоляване на конкуренцията в нуклеарното въоръжаване му печели могъщи бюрократични врагове.

Детайлна и безпристрастна, „ Опенхаймер: Американският Прометей “ от Кай Бърд и Мартин Шъруин наблюдава невероятната орис на човек, който сходно непокорния гръцки исполин, подарява на света оръжие, разкриващо необятни благоприятни условия, само че и криещо в себе си пагубна мощ. Сила, чието преодоляване зависи единствено и само от ясното осъзнаване за размерите на „ подарената “ мощност. И точно това остава посланието на Опенхаймер и до през днешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР