Епископ Григорий е споменат в средновековни исторически извори като епископ

...
Епископ Григорий е споменат в средновековни исторически извори като епископ
Коментари Харесай

Празник е! Вижте кого почита църквата днес

Е пископ Григорий е упоменат в средновековни исторически извори като свещеник на Мизия - име, с което гръцките създатели наричали земите на днешна Северна Българи я. Епископ Григорий живял и служил през Х и ХІ век, и се упокоил в 1012 година За страдание промяната на църковната и на държавната власт по нашите земи в тези времена е съдействала да се заличат сведенията за него. Останало е незаличимо единствено името му и сведението, че е бил свят човек, който отдал живота си на разпространяването и одобряването на християнската религия измежду българския народ в мъчно време.

Свети Георги Хозевит е роден на остров Кипър през втората половина на VІ век. Той последвал брат си Ираклид в манастира Каламон (в превод - Тръстиков) край река Йордан и там, след интервал на изпитване и духовна подготовка, приел монашество. По-късно Георги се подвизавал в манастира Хозева, при пътя за Йерусалим. Така останал прочут с това название - Хозевит. В този манастир духовник Георги се усъвършенствал в строгия отшелнически живот и просиял с доста чудеса, които Бог правил съгласно неговите горещи молебствия. Вестта за огромната нравственост на преподобния Георги се разнесла надалеч отвън Палестина и неговите свети каузи станали известни на хиляди християни. 

При завладяването на Йерусалим от персите на 19 май 614 година Георги бил взет в плен, само че по-късно го освободили. Накрая преподобният Георги спокойно предал светата си душа на Бога в 625 година По-късно неговият възпитаник духовник Антоний написал житието му. Тази простичка животопис съставлява огромна полезност като извор на сведения за живота на монашеството с точни описания на палестинските манастири и на тестванията, които сполетели християнските подвижници при нашествията на персите и войните, които византийците водили с тях.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР