Епидемията не свали цените на имотите, но наемите в столицата

...
Епидемията не свали цените на имотите, но наемите в столицата
Коментари Харесай

Срив в цените на квартирите в София , хиляди освобождават жилищата под наем

Епидемията не смъкна цените на парцелите, само че наемите в столицата спаднаха фрапантно, регистрират наклонността на пазара брокерите. Хиляди  работещи „ home office “ напущат квартирите в столицата и се връщат в провинцията, с цел да спестят непотребните месечни разноски. Немалко се преселват в родните си места поради безработица, съкращения и неспособност да отделят по няколко по 100 лв. месечно за жилище в столицата. Определено сега търсенето на жилища чартърен сензитивно понижа, а сферата с наемите се оказа най-засегната в сектора, безапелационни са брокерите.

Така коронавирусът размести съществено пазара на наемите в страната. Стопаните на жилища чартърен са принудени да смъкват цените, поради пренаситения пазар. Това пък удовлетворява хората, които нямат различен избор, с изключение на жилище чартърен, защото ги наемат на по-прилични цени.

Много от тях работят отдалечено и избират родния си град пред квартирата в София. Така целят да понижат разноските си ”, коментират  топ брокери. Те регистрират, че колкото по-големи са самите жилища чартърен, толкоз по-осезаем е спадът в цените. Наемодателите пък не отхвърлят, че са склонни да създадат компромис с месечните заплащания.

„ Няма по какъв начин, свалихме наема, който бяхме определили в началото. Пробвахме с по-висока цена, само че няма клиенти, хората се отхвърлят и търсят по-евтин парцел. Откакто сме в зараза, пазарът към този момент работи по напълно друг метод “, споделят притежатели на парцели, които от години отдават чартърен.

Докато до неотдавна наемът за гарсониера варираше към 500-600 лв., в този момент маломерните жилища могат да се наемат даже за 400, настояват експертите. Двустайни жилища пък, чиято цена не падаше под 700-800 лв., при започване на новата година към този момент се оферират за по 600-650 лв. в някои региони на столицата.

Haй-eвтинитe нaeми в Coфия ca в ĸвapтaл „ Boeннa paмпa “, „ Люлин “, „ Надежда “ и „ Обеля “, където цените на жилища от 60-70 кв. се намират за 550 лв.. Разбира се, не става въпрос за идеално ремонтиран апартамент с всички екстри.

Все отново, в положителни квартали като „ Лозенец “, „ Изток “ и „ Иван Вазов “ в столицата, които са и едни от най-престижните региони в столицата, няма по какъв начин да намерите на ниска цена апартамент, без значение дали ще купувате или наемате. Наемите на двустаен в тях не престават да държат високи цени – към и над 800 лв. е най-ниският, защото множеството от тези парцели са в първокласни здания, добре обзаведени и по принцип се оферират на по-заможния клас клиенти.

В южните квартали като „ Стрелбище “, „ Борово “, „ Манастирски ливади “ наемите вървят по към 700 -750 лв. за дребен двустаен, като това също е избран спад на цената. Преди епидемията, тези парцели се отдаваха чартърен за не по-малко от 800-900 лв. месечно.

Брокерите настояват, че в квартали като „ Kpacнo ceлo “, „ Mycaгeницa “  „ Зaпaдeн пapĸ “ наемите са спаднали с над 15%. Гарсониера в тези региони умерено може да откриете и за 400 лв. месечно. B „ Гoцe Дeлчeв “, „ Peдyтa “ и „ Bpъбницa “ цeнитe ca cпaднaли c мaлĸo нaд 5%.

Няма по какъв начин да не се означи, че цените на новото строителство освен не падат, само че и не престават да пълзят нагоре. Между 1200-1500 евро на квадратен метър вървят жилищата в приличните софийски квартали. В долната граница се движат жилищата в по-крайни и неатрактивни региони.

Така или другояче, двустайните жилища не престават да са измежду най-търсения вид жилища, към тристайни интерес имат едвам 30-ина % от кандидат-купувачите, а многостайни търсят под 6 %.

Общо взето, жилищните наеми в София касаят 3 категории клиенти – пристигнали на работа в града, студенти и млади фамилии. Повечето жители обаче разчитат, че няма да употребяват дълги години жилище чартърен, а ще се стремят да си купят лично жилище, т. е. в един миг напущат наемния пазар. Така и тази наклонност удря по парцелите чартърен.

Има и една друга група хора, които работят home office – остават в жилищата, само че желаят понижение на месечната такса с ултиматум, че ще изоставен парцела, в случай че притежателят не склони на молбата им.

Естествено, и притежателите на парцели „ отвръщат на удара “. За да не хабят непотребни старания да намират наемодатели, които да употребяват жилището за малко, множеството са трансферирали парцелите за дълготрайно наемане и не се доверяват на хора, които желаят да наемат парцела за по-малко от година-две.

В същото време, още преди пандемията, в края на 2019-а и началото на 2020-а много хора купиха жилища в блокове ново строителство за вложения и към момента правят довършителни работи и подреждат. Тези жилища също ще изскочат в един миг на пазара и пренасищането ще е още по-голямо, плануват имотни специалисти.

Брокерите по недвижимости поучават на този стадий да  не се купуват парцели с капиталова цел отдаване чартърен. Според тях това е рисково начинание по време на рецесията.

Много е допустимо парцелът ви да стои празен с месеци. В тази особена обстановка сферата на наемите се оказа най-засегната и ще продължава да е такава – и при жилищата, и при комерсиалните площи.

За допустима рентабилност при жилищата се одобряват стойности в диапазона 5,5-6,5%. Към момента тя е към 5%. Т.е. в случай че купите апартамент с заем, при по-ниската рентабилност в този момент ще погасявате по-дълго време. Условно, в случай че в естествени времена сте изплащали заема за пазаруване на жилище 17 години, то в този момент срокът ще е 20. Най-рисково е да пазарувате парцели с ипотечен заем, тъй като при неспособност за погашение и най-лошо стичане на събитията, може да изгубите ипотекирания парцел.  

Както към този момент стана дума, цените на жилищата не падат, макар догатките, че това ще се случи. Новото строителство не е спирало даже по време на карантината, а вложителите чакат твърдо да осъществят облагата си. Това не е добра вест за купувачите, които все изчакват интервал на спад на цените. Експертите на пазара обаче твърдят, че това надали ще се случи и равнищата на цените на парцелите ще се запазят.

При всички случаи, обаче, е по-добре да се влага в пазаруване на парцел, в сравнение с в дълготрайни наеми.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР