Епархийски избиратели във Видин заявиха, че са оклеветени публично и

...
Епархийски избиратели във Видин заявиха, че са оклеветени публично и
Коментари Харесай

Епархийски избиратели във Видин подадоха жалба до прокуратурата

Епархийски гласоподаватели във Видин обявиха, че са оклеветени обществено и внесоха тъжба в Районна прокуратура Видин. В жалбата са посочени съответни имена на хора, които съгласно духовниците са отправяли клюки, накърняващи и престижа на Българската православна черква като институция.
В неделя - 28 януари, епархийските гласоподаватели дефинираха двамата епископи, измежду които ще е каноничният избор на нов митрополит. Бяха излъчени двама претенденти за Видински митрополит – свещеник Даниил и свещеник Герасим. Докато се организираше гласуването, пред постройката на митрополията имаше митинг в поддръжка на различен претендент.
В прокуратурата е импортирана тъжба от името на шестима от епархийските гласоподаватели, само че ще последват и още, сподели архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. Тя е против жители и против медийни платформи, които съгласно духовниците са оклеветили гласоподавателите.
"Искаме да потърсим сметка и отговорност на тези, които нанесоха обиди, клюки, обвинявания, оскърбления на епархийските гласоподаватели от видинска епархия като с това се нанесоха и морални вреди на законните представители на Българската православна черква, която е законно записано обичайно изповедание в Република България “, сподели архимандрит Антим.
Той съобщи, че има съответни документи, които изясняват настройката на гласоподавателите да не поддържат избран претендент.
"Ще бъде сезирана Комисията за отбрана на персоналните данни, поради изнесена информация. Гласувано е по съвест ", сподели още протосингелът на Видинска митрополия.
На 3 февруари е планувано съвещание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се прегледа документите от извършения избор и ще се изслуша отчетът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий.
Уставът на БПЦ планува на съвещанието да се прегледат и вероятно постъпили тъжби от участниците в избора. В случай, че Светият Синод счете избора за безупречен, на 4 февруари ще се организира каноничен избор в параклиса "Св. цар Борис – Покръстител " в Синодната палата, при който митрополитите от Светия Синод, отпред с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят дефинитивно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ новоизбраният митрополит става и непрекъснат член на Светия Синод в цялостен състав, осведомят от пресофиса на Синода./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР