Еньовден в Дания (Sankt Hans Aften - това е името

...
Еньовден в Дания (Sankt Hans Aften - това е името
Коментари Харесай

Сьорен Якобсен: България и Дания си приличат по цветовете и по Еньовден

 " Еньовден в Дания (Sankt Hans Aften - това е името на празника в кралството - бел. ред.) е специфичен за нас. Голям ден за нас, обвързван с лятното слънцестоене . Денят е обвързван със срещите ни със фамилията, с приятелите, сплотеността с тях. Палим огромни огньове, към които честваме. Честваме раждането на свети Йоан Кръстител, в Дания е Свети Ханс. Празникът е обвързван и с фолклора. Вярваме, че това е ден със специфични лечебни сили ". 
Това описа в предаването " Нещо повече "  посланикът на Дания у нас Сьорен Якобсен.  Еньовден се оказва общ празник сред двете страни

" Цветът, с който свързвам България, е зелен . Наслаждавам се на зеления цвят, който е на всички места. Има доста общо сред България и Дания, изключително пролетно време, защото и двете страни имат личната си хубост със личните си цветове. В България има доста красиви дребни жълти цветя, които виждам на всички места напролет... А цветът, който съставлява Дания, е жълтият ". 

В Зона " Ларгото " в София довечера ще бъде показана галерия живопис на художника Борис Стайков , в която са употребявани доста модерни средства за визуализация, камерен концерт и текстове от български и датски национални песни. . 

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР