Ентусиасти от Бургас ще почетат Атанасовден с наблюдение на птиците

...
Ентусиасти от Бургас ще почетат Атанасовден с наблюдение на птиците
Коментари Харесай

Птиците оглавяват „програмата“ за Атанасовден в Бургас

Ентусиасти от Бургас ще почетат Атанасовден с наблюдаване на птиците в Атанасовското езеро. „ В момента южната част гъмжи от пернати и какъв по-добър метод да отбележим празника на обичаното езеро от това да се срещнем от близко с жителите му. Заповядайте на 18 януари 2023 година (сряда) от 16.00 часа на укритието за наблюдаване на птици на брега на Атанасовско езеро “, канят уредниците от екипа на LIFE план „ Лагуната на живота “.

И дават обещание доста розови фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други предпазени типове птици. В следобедните часове впечатляващите пеликани се връщат от езерото Вая, където се хранят и съставляват невероятна панорама ­­­– ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовското езеро, където кацат за нощувка. Около тях умерено се хранят доста розовите сега фламинги, които също могат да се видят добре и от близко.

Българска фондация „ Биоразнообразие “ от 2013 година отбелязва Атанасовден на Атанасовско езеро и провежда разнообразни събития. И тази година няма да има изключение. Но вместо обичайния и едноименен полумаратон, който се организираше 5 години взаимно със „ Зелена Странджа “ и Община Бургас, този януари оферират да се насладим на хвъркатите жители на лагуната и да практикуваме по този начин известния в Европа и по света birdwatching (наблюдение на птици).

От БФБ ще обезпечат бинокли и оптични тръби, определители на птици и орнитолози. От жителите на Бургас се желае да дойдат добре облечени, да си вземат кафе или чай и да се насладят на един час измежду дивата природа на града.

През 2023 година Атанасовден ще се чества и по остарял жанр на 31 януари, когато в София ще бъде премиерата на документалния филм за Атанасовско езеро – „ Солени хора “.

Подробностите можете да следите във.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР