Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим

...
Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим
Коментари Харесай

Инфлацията ще се усети сериозно през следващите 3-4 месеца


Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен напън, който ще усетим през идващите 3-4 месеца, тъй като във всеки един артикул има сила. Това съобщи пред БНР Антон Петров, ръководител на Българскатаасоциация на металургичната промишленост и член на УС на Българската стопанска камара.

„ Когато приказваме за газа, там е доста по-леко, тъй като е предстоящо, може да бъде калкулирано. Имаш визия в каква посока се върви. И в случай че забелязвате, бизнесът не приказва за газа толкоз доста, що се касае за електрическата енергия “, разяснява Петров.

„ Газът е повече на пазарни начала, през газа не се прави обществена политика, каквато държавното управление прави през електрическата енергия. И през парното прави обществена политика, само че не дотам, не натоварва в допълнение цената на газа “, добави той.

При електрическата енергия нямаме потребен ход, до момента в който при газа нещата са малко по-спокойни, акцентира Антон Петров.

Той изрази вяра, че пикът в търгуването ден напред „ няма да бъде непрекъснат, ще бъде 2-3-4-5 месеца и по-късно цените ще се възстановяват “.

Много държавни управления се пробват по някакъв метод да омекотят този пик, тъй като се счита, че ще е краткотраен, означи Петров.

„ И се пробват да предпазят своите предприятия, своите промишлености и дори бита от този ценови потрес. Да предпазят стопанската система от инфлационния напън, който неизбежно ще пристигна от цените на електрическата енергия. “

„ Правителства идват, държавни управления си отиват, а промишлеността остава, или може би. Металургията са дълги пари, големи вложения. Досега са вложени близо 5 милиарда в металургията – от измененията до момента. Нашите предприятия са водещи в международен мащаб “, посочи Антон Петров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР