Енергийният регулатор одобри в сряда втората порция по-ниски цени на

...
Енергийният регулатор одобри в сряда втората порция по-ниски цени на
Коментари Харесай

Приет е по-евтиният газ за последното тримесечие на 2019 г.

Енергийният регулатор утвърди в сряда втората порция по-ниски цени на природния газ със задна дата, поради смяната във формулата за образуването само че цената на съветската суровина. Обявените решения се отнасят за цените за месеците октомври, ноември и декември 2019 година, откакто преди дни бяха одобрени тези за август и септември.

Поевтиняването е с 21.94%, за октомври, с 13.90 на 100 – за ноември, а за декември 2019 година спадът е с 10.35 %, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Решенията с взети на три следващи закрити съвещания и са регистрирани новите условия по контракта сред " Булгаргаз " и " Газпром експрот ", подписани при започване на март 2020 година, новлизащи в действие от 5 август 2019 година, включващи към този момент и цените от европейски газови хъбове, а освен петролни съставни елементи, както и курса на $ по отношение на лв..

Така цената на газа за октомври става 35.01 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което е с 9.84 лева по-малко по отношение на избраната от регулатора цена за последното тримесечие на годината или с 21.94%.

За ноември цената на газа е малко по-скъпа по отношение на новата цена за предходния месец, само че с 13.90 на 100 по-ниска от работилата по това време. Новата цена е 38.62 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или спад с 6.23 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР