Енергийни експерти спретнаха разгорещен спор в ефира на БНТ за

...
Енергийни експерти спретнаха разгорещен спор в ефира на БНТ за
Коментари Харесай

Енергийни експерти се караха в ефир заради руския газ

Енергийни специалисти спретнаха развълнуван спор в ефира на Българска национална телевизия за това дали би трябвало да търсим метод за цялостна самостоятелност от съветския газ или да преговаряме с „ Газпром “?

Газът, който в този момент получаваме е съветски и това демонстрират комерсиалните планове. От това първо печелят медиаторите, а след тях и Путин. Това съобщи депутатът от и някогашен енергиен министър Делян Добрев. Той акцентира, че Съединени американски щати е най-големият производителна газ.





Депутатът сподели и планове, съгласно кото страната ни купува още веднъж съветски газ, само че на по-високи цени. 

Големият въпрос е по какъв начин да подсигуряваме газовата сигурност на България, а не кой е медиаторът, акцентира Таско Ерменков от. Да чакаме газ от Катар е наивно. Те са сключили към този момент контракти с други страни, добави той.

Големият проблем е превозването на газа, съобщи ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски. По думите му, в случай че имаш задоволителен потенциал и умни ръководещи, трябваше към този момент да се работи по този проблем.

На пазара на газ в България има 37 търговеца, в случай че те можеха да внесат по-евтин газ, щяха да го създадат. За една година не можаха да построят газовата връзка. До края на годината няма още да е подготвена, разгласи Добрев.

Трябва да търсим благоприятни условия за надеждни доставки на газ. Цената на втечнения газ няма по какъв начин да излезе по-евтино от цената на тръбния газ. Трябва да подновим доставките с „ Газпром “, до момента в който не подсигуряваме доставки от другаде, счита Таско Ерменков.

Хиновски се обърна към него и съобщи: „ Ерата „ Газпром “ завърши.

Европа внася 150 млрд кубика газ от Русия. Свободният потенциал в газохранилищата в Европа е 50 милиарда кубика, т.е. свободният потенциал на терминалите ще покрие едвам 25% от това, което е належащо на Европа, изясни Добрев.

Според Рамадан Аталай от цената на газа ще скочи двойно и тройно.

Трябва да преговорим какво вършим оттук-нататък. Големият въпрос е какво се случва с нашите национални ползи. В къси периоди би трябвало да стартираме изследвания на личен рандеман, прикани Хиновски.

Ерменков укори, че не са създали нищо във връзка с изследването на лични залежи за газ. Той посочи, че американския газ е шистов.

Ивайло Мирчев от изясни, че нагнетяването на газ в Чирен стартира два месеца преди обединението да пристигна на власт. По същото време предходната година газа в Чирен е бил 10%. Така, че не одобряваме рецензиите на.

Добрев добави, че има доста неща, които може да каже, само че не го прави, тъй като патрулки ще го чакат пред тях.

Хиновски прикани да се вдигне мораториума за рандеман на шистов газ в България и добави, че страната ни има късмет да стане енергийно самостоятелна. По думите му химикали към този момент не се употребяват в този тип произвеждане.

За хората е значимо, да има газ. До края на годината ще има и цената му ще е колкото през последните шест месеца, акцентира Мирчев. Чакат ни тежки месеци, само че дружно ще се оправим и дружно с българското държавно управление ще преминем през нея.

Трябва да стартираме да търсим нови енергийни мощности, тъй като нищо положително не ни чака, предизвести Рамадан Аталай.

България би трябвало да се държи гордо, посочи Иван Хиновски.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР