Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Това заяви пред Нова

...
Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Това заяви пред Нова
Коментари Харесай

Икономист: Компенсациите за ток и газ са временно решение

Енергийната ни сигурност изисква систематични решения. Това съобщи пред Нова телевизия икономистът Кузман Илиев. По негови думи обезщетенията за ток и газ са краткотрайно решение, с което си купуваме време, само че не решаваме казуса.

Според Илиев е по-добре, че към момента не е почнало разискването на бюджета за идната година, тъй като чисто политически това бил въпрос на отговорност и когато се образува болшинство, то би трябвало да поеме своите политики.

Той означи, че бюджетът, който продължава от предходната година, е по-консервативен - той е по-стабилен и по-устойчив средносрочно и дълготрайно и съгласно икономиста не разрешава България да задлъжнее.

Не разрешава да вземем дълг, с който да плащаме настоящи разноски, а не вложения, посочи Илиев.

Той уточни, че огромната заплаха пред страната е, че темповете, с които се случва задлъжняването, са неустойчиви.

" В един миг вложителите и пазарите споделят: " Вие май малко изпуснахте юздите и желаеме от вас по-голяма рентабилност, с цел да ви финансираме ". Тоест разноските за финансиране на българската хазна нарастват с огромни темпове. Може да се окаже в един миг да нямаме кеш, с който да изплащаме заплащания към жизненоважни системи, лихви, които България е натрупала във времето. А лихвите като дял от стопанската система стават все по-големи ", предизвести специалистът.

Той настоя за баланс във връзка с харчовете в обществената сфера. Не може да правиш обещания към невралгични обществени групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил стопански по какъв начин да ги подплатиш, безапелационен бе Илиев.

Според него, когато стартира дебатът в Народното събрание за бюджета, ще има механизъм за краткосрочна отплата за цената на тока и газа.

" Това е на практика неизбежно, тъй като разноските за енергоресурси изхвърчаха поради неверна енергийна политика на Европейски Съюз. Ние бяхме по-разумни, само че в този момент ще би трябвало да подкрепяме солидарно други страни ", посочи Илиев.

Той обаче предизвести, че в случай че България не направи нещо редовно, а точно да стартира да основава потенциал за произвеждане на повече електрическа енергия, да си резервира въглищните централи, да стартира да работи за още един реактор в нуклеарната енергетика - тези обезщетения са нещо моментно и палиативно. По негови думи те са вероятни единствено в случай че купуваш дълг.

Реално купуваш време, а не решаваш казуса, заключи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР