Енергийната криза в България придобива все по-сериозни размери, а служебното

...
Енергийната криза в България придобива все по-сериозни размери, а служебното
Коментари Харесай

Стефан Гамизов пред ФАКТИ: 12 години ГЕРБ и ДПС само укрепваха монопола на “Газпром”


Енергийната рецесия в България придобива все по-сериозни размери, а служебното държавно управление не дава сигнали, че е в положение да направи нещо съществено, с цел да минимизира вредите, заложени като бомби от предходните ръководства на страната.

Силно притеснителна картина виждаме в този момент - през октомври, без към момента да сме в зимата, когато потреблението на електрическа енергия ще се усили и е допустимо да счупим всевъзможни върхове по сметки за ток.

Провокирани от това и с цел да поговорим за какво се стига дотук, от ФАКТИ се свързахме с енергийния специалист Стефан Гамизов, който бе общителен да отговори на нашите въпроси.

Интервюто четете в идващите редове:

- Г-н Гамизов, Вие сте енергиен специалист, само че средностатистическият българин е надалеч от материята и се чуди за какво сметките му за ток са високи и за какво му вещаят още по-високи - нещо, което се повтаря доста години. Бихте ли обяснили?

- За страдание енергетиката не е единственото ми занятие в чужбина, където работя след 2013 година. Затова и имам по-широк взор над нещата. Европа е в енергийна рецесия, главно провокирана от диктатурата в Москва, която - не без съдействието на Германия на Меркел и България на Борисов, монополизира дефинитивно газовите пазари. Но както Европа и България не си наподобяват в нищо, по този начин са и разнообразни в енергийните си рецесии.

В България енергийната рецесия е обвързвана с електрическата енергия, преди всичко, и е провокирана от дребна група лица, съзнателно извели хидроенергийните балансиращи мощности на държавната енергетика отвън техническа употреба. Целта им е да провокират ценова рецесия и да набират големи престъпни облаги за група търговци на електрическа енергия, а най-вероятно и за себе си от корупция. Постигнаха го, като с изключителна безочливост и възприятие на безотговорност, не разрешиха достъпа до централата на построилите ПАВЕЦ “Чаира” японци. Непосредствено ги прогониха от България или, в случай че би трябвало да бъда съответен, откраднаха хиляди страници техническа документи, започнаха ремонт, който не дава отговор, наблягам, не дава отговор на потребностите на тази доста огромна мощ. По подобен метод забатачиха всичко писмено и механически напълно съзнателно. Толкова са нагли, че се подиграват между тях на службите и на полицията. В последна сметка, те са по-силни от страната. Дотук са нанесли вреди за 1,2 милиарда лв., в случай че се базираме на думите на държавното управление по отношение на това какъв брой ще заплати като държавна помощ вследствие на енергийната рецесия.

Виждате, че страната одобри техните фантасмагорични пояснения, които са съчинили със смях и насмешка към всички държавни органи. Крият се зад жалкото пояснение за 25 милиона евро, дадени от Европейската банка за възобновяване и развиване, която ръководи тъй наречените “Фонд Козлодуй” по възмутителен метод - България е приела при финансиране от него да няма никакъв правосъден надзор и публични поръчки. Представяте ли си!? 400 милиона евро дотук, дадени по този метод в България! Няма съд, няма публични поръчки! Държавата ни приема обясненията на тези нагли рецидивисти в Националната електрическа компания (НЕК) и ще заплати 600 милиона лв. на богатите българи като отплата, а все още не прави нищо, с цел да открие къде са изтекли тези 600 милиона лв. през цените на енергийната борса.

Най-малкото запитвам - 25 милиона евро без правосъден надзор и публични поръчки костват ли си цената страната след това да заплаща поради тях 600 милиона лв. и да понесат всички загуби за 600 милиона лв. преди този момент? Имаме си работа с политически покровителствана проведена престъпност в НЕК преди всичко, а след това с безнаказаност и липса на всевъзможен надзор в една институционална банка и от страна на Европейската комисия. Но отново наблягам, че страната е безсилна против всичко това или се държи като такава съзнателно.

Тази престъпност и чиновническа безнаказаност е по-силна от страната и прави каквото си пожелае. Изобщо не слушайте, какво изясняват политиците. Те към този момент лъжат, както лъже тази проведена престъпност, тъй като не могат и не желаят нищо да ѝ създадат, както и ги е боязън от нея. Затова изваждат от джобовете на всички българи 600 милиона лв. от бюджета - с цел да заглушат гласа на тези, които са позволени в медиите - богатите, и споделят, че ще вземат ограничения. Никакви ограничения няма да решат казуса без уволнения и арести в енергетиката, както и в този съответен случай. Всеки знае кой в НЕК провокира това. Знаят, само че мълчат, тъй като ги е боязън. Предизвикалите тази рецесия за 1,2 милиарда лв. се употребяват с покровителството на Движение за права и свободи, глобените от Съединени американски щати, въобще “другата българска държава”, която си има име - мафия. Това за електрическата енергия.

За отоплението нещата също ще са страшни. Там сме в ръцете безусловно на зверове. Те ще вземат и последната стотинка от ръцете на всеки българин през цената на газа. 12 години ГЕРБ и Движение за права и свободи единствено укрепваха монопола на “Газпром” и в този момент всички ще плащаме грубо за това. Българите ще обедняват и мизерстват, а съветските и български олигарси ще стават по-богати за тяхна сметка. Мафия и бездържавност, свързани с диктатурата в Москва. Дезинформация и неистини за отклонение на вниманието. Отказ от контролни и наказателни функционалности в Брюксел. Това е.

- Имаше ли метод това да бъде предотвратено?

- ПАВЕЦ “Чаира” трябваше да е в цялостна техническа редовност през февруари 2021 година по автентичен японски график, в случай че беше оставена да работи построилата го японска компания. Мисля, датата споделя всичко. Кризата се развихри през лятото на 2021 година, само че нямаше да се случи, в случай че ПАВЕЦ “Чаира” работеше, както беше планувано. Сега лъжат, че ще проработи ноември и под паника се пробват да скрият истината с присъединяване на служител от въпросната банка, който ефективно участваше в нагласяването на цялата история. Няма да се случи нищо положително през ноември. Най-много да аварира и последната машина от четири, която не натоварват, с цел да лъжат, че работи. Централата ще проработи с цялостна мощ най-рано през ноември 2022 година, а след това след към година ще стартират нови повреди, тъй като проекта за ремонт е сгрешен, механически променчив, несъответен с проектантите и производителите на главното съоръжение в Япония и изцяло безконтролно изпълняван, даже и в този си сбъркан тип.

Имаме си работа с добре плануван механически бойкот против националната сигурност от проведената енергийна престъпност, която е директно обвързвана с диктатурата в Москва. Заедно те целят енергийна рецесия, нелегално обогатяване и основаване на социална нервност, с цел да надградят тези престъпни цели с неистини какъв брой е нужна нова нуклеарна централа в Белене. За да се спре това, би трябвало да бъдат уволнени всички началници в НЕК за една нощ, а някои от тях да бъдат задържани, за което са нужни увереност, държавническо мислене и деяние.

Организираната енергийна престъпност е проникнала във всички партии. Ако извършите инспекция на изреченото през последните седмици, ще откриете да вземем за пример, че Движение за права и свободи, ГЕРБ и новите партийни обединения приказват с едни и същи думи за тази рецесия. Щяло нещо да се случи зимата, азерски газ и така нататък Това са празни приказки, които се слагат в устата на всички от провокиралите енергийната рецесия. На някои се заплаща да приказват по този начин, други като новите, просто нищо не схващат и не могат да трансформират нищо, даже и да желаят. Държавата я няма. Просто няма страна, която да работи уверено в отбрана на ползите си и на българите. Честно казано, в случай че имах власт в ръцете си, това щеше да завърши до обяд на същия ден.

- Има ли въобще някаква виновност Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)? Чувал съм от Ваши сътрудници, че ролята ѝ е единствено на счетоводител.

- КЕВР има виновност, че утвърди “Турски поток” и единствено един от комисарите му се възпротиви. КЕВР има виновност, че не е лишила лиценза на ПАВЕЦ “Чаира”, тъй като НЕК подава документи и информации с погрешно наличие, с цел да прикрива ставащото. КЕВР има виновност, че не е наложила глоба на НЕК за пазарни злоупотреби, която може да доближи до 10% от оборота на компанията. Но КЕВР не е полицейска конструкция, а в тази ситуация имаме работа с проведена престъпна активност, покровителствана от политически лица. Помните ли да вземем за пример, това е единствено факт, по какъв начин през 2016 година, мисля, Румен Петков ме атакуваше персонално, че с японските ми сътрудници работим за ремонта на ПАВЕЦ “Чаира” и внушаваше клевети за нещо неправилно? Не споделям, че той е настойник на тази проведена престъпност. Не би могъл да бъде, тъй като няма нужната власт. Но въпреки всичко съставлява добър образец, по какъв начин едно политическо лице, с общественото си държание, е съдействало да се случи всичко, което докара до актуалната енергийна рецесия - просто дребен подробност, само че описващ добре протичащото се.

- Ключов проблем е енергийната взаимозависимост от Русия. Казвали сте го неведнъж, казахте го и в този момент. Отлично знаем, че в България политиците нямат воля да се преборят с това или най-малко 99% от тях. Знаем и за какво. Какво е обяснението обаче за европейските политици, които също са абдикирали от задачата за решение на този проблем, а се допуска, че те би трябвало да са образец за нас?

- Диктатурата в Москва е доста ефикасна в корупцията, а европейските политици в доста страни не могат да ѝ устоят. Корупцията от време на време е недоказуема и по тази причина не може да бъде посочена непосредствено като такава. Погледнете къде работи Герхард Шрьодер - в борда на “Газпром”. Или някогашният френски министър председател Фион - отново за руснаци. Няма никакво решение на този проблем в този момент, тъй като европейските политици отхвърлят да одобряват, че сме в нова Студена война. Отказват, тъй като съветската военна хибридна агитация организира огромна дезинформационна акция в Европа и болшинството европейци са в цялостно незнание или са заблудени на тематика Русия. Не осъзнават протичащото се и не се усещат застрашени, което води до липса на условия към политиците да ги защищават от експанзията на съветската тирания. Само обособени страни с исторически опит осъзнават протичащото се.

Болният човек на Европа е Германия. Германия и германците са още веднъж проблем номер едно на Европа, тъй като са най-големите и по едно и също време най-заблудените. Напълно русофилска страна с политици, които не помислят за спор с Русия, а тя е нападнала хибридно цяла Европа. Намираме се в обстановка, напомняща Чембърлейн и Хитлер преди Втората международна война. Разликата е, че Путин не желае да завзема с танкове Европа, а желае да краде парите ѝ със своите олигарси, както и да предотврати основаване на обща европейска войска, тъй като това ще трансформира Русия в една несуперсила, каквато тя е по население и стопанска система. Но руснаците са умни и брутални на държавно равнище. Когото не могат да купят, ще дискредитират. Когото не могат и това, ще платят да бъде погубен стопански. На който и това не могат да причинят, ще го убият. Имаме си работа с доста зла съветска тирания и европейците са като изгубени деца в гората по отношение на нея, а родителите им - политиците, избират да не търсят децата си, а да си пият бирата, платена с съветски рубли.

- На база сметките за тока и парното, плюс инфлацията, какво прогнозирате - дали ще създадем отчасти или цялостно повтаряне на Виденовата зима или тези прогнози са пресилени?

- България е доста по-богата от това време, въпреки да е трагично бедна на фона на всички останали страни в Европейски Съюз. Виденова зима няма да има за всички, само че някои прослойки от обществото ни ги чака ужасна бедност - енергийна беднотия, съчетана с непостижими сметки за храна. Държавата е завладяна и от енергийната проведена престъпност е осъществен действителен прелом, както и от няколко олигарси, добре охранени от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Знаете ли, тъкмо това предвиждах, в случай че не се неистина, някъде през 2005 година в първото си телевизионно изявление при починалия към този момент Георги Коритаров. Спомням си доста добре онази заран, в която му споделих, че в случай че нещата продължат по този начин, ще се стигне до миг, в който енергийната престъпност ще стане по-силна от страната. Може да го намерите в интернет, допускам. Казал съм го преди 15 години, както и освен това. Виждате, че огромните медии ме държат под цензура. Реално сега съм единственият човек, разполагащ с всички обстоятелства за актуалната енергийна рецесия от първа ръка, само че тъкмо моята уста е затворена принудително и обществено. И ето, че този миг на действителен прелом и по-силна от страната проведена енергийна и олигархична престъпност настъпи - в композиция с поддръжката на съветската тирания за тази престъпност, употребена за оръжие против България.

Дори почтените измежду българските политици не схващат казуса, чието развиване предвиждах още преди 15 години. Не споделям, че съм по-умен от тях, а единствено, че би трябвало почитат тези, които знаем нещата в елементи и да следват препоръките ни, в случай че желаят в действителност да създадат нещо за смазания български народ. Ако не желаят, ще подхваща други ограничения. Мисля пламенно да се опълчва на подготвяните злоупотреби от обвързваните с Движение за права и свободи и глобените от Съединени американски щати в “Марица Изток” с парите от Плана за възобновяване и развиване. Няма да я бъде, както си я показват мафията и олигарсите в България. Все в миналото границата ще бъде премината и ще има отмъщение за всичко.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР