Енергийната криза, като основна тема пред България и Европа беше

...
Енергийната криза, като основна тема пред България и Европа беше
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Петков и Николов залагат мини за следващия кабинет с доставките на газ

Енергийната рецесия, като съществена тематика пред България и Европа беше най-следена през последната година. Оказа се, че това ще бъде и тематиката към коато ще се дискутира по време на служебния кабинет и в предизборната акция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни шест целта, които ще залегнат в програмата на партията – 4 - свързани с горивата и тока, един със правосъдната промяна и един с новите изтребители F-16.

В предаването " Денят стартира с Георги Любенов " енергийният министър в оставка Александър Николов още веднъж изясни, че в енергетиката всичко е наред, само че " Газпром " не е сигурен източник в изискванията на войната в Украйна. По думите му според от това какъв брой е студена зимата 7-те танкера, които е намерил ще стигнат. По думите му служебното държавно управление би трябвало да реши дали да подпише контракта за тях и по какъв начин да транспортира газа.



Темата в Говори в този момент разясниха енергийните специалисти Еленко Божков и Иван Хиновски

Божков донесе в студиото писмото, изпратено от " Булгаргаз " до Българския енергиен холдинг, което по-рано от през днешния ден показаха и ГЕРБ на конференцията си.

" С това писмо се изобличават всичките неистини на министър-председателя и на Александър Николов. Писмото демонстрира по какъв начин в 11 без 5, когато президентът споделя, че държавното управление оставя страната в енергиен безпорядък, те направиха съвещание и то с протоколно решение, на което одобриха условия, които са напряко заробващи. "





Божков съобщи, че контрактуваните количества ще се продават със 119% над референтната цена, което значи 11.57 $ на мегаватчас. Същото количество от " Газпром " ще е с към 33% по-евтино, разяснява той.

Според Иван Хиновски не са сметнати нито времето, нито разноските за регазификация и транспорт през гръцкия конектор, което ще оскъпи газа с към 50%.

" Булгаргаз споделя, че до края на годината доставки до Ревитуза няма опция, за Турция не е несъмнено поради връзките. 27 юли Булгаргаз сезира министъра за проблемите. Какво може да направи министърът за това време? Това декларативно демонстрира, че Николов залага мини на идващите министри и на идващия кабинет. В това писмо написа, че главният проблем е потенциалът на регазификация на Ревитуза и опцията да достъп до нашата нарязвам. Не се планува влизане в деяние на връзката Комотини - Стара Загора ", съобщи той.

По думите на двамата, от гръцка страна има сигнали за редица проблеми с интерконектора и оценката на гръцкия регулатор е, че до три месеца няма по какъв начин да бъде публикуван Акт 16.

Божков и Хиновски подчертаха още, че контрактуваните количества полутечен газ няма да стигнат за потреблението през зимата

" С тези 7 танкера ще имаме полупарно и полуиндустрия. Явяват се и други проблеми като това, че Европа желае да си понижи потреблението ", съобщи Иван Хиновски.

Какво споделиха още Еленко Божков и Иван Хиновски вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР