Енергийната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени

...
Енергийната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени
Коментари Харесай

Енергийната комисия в НС прие членовете на КЕВР да станат 5

Енергийната комисия в Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които броят на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране ще бъде понижен от деветима на петима. С гласовете на ръководещата коалиция бяха признати и разпоредбите за избор на ръководител и членове на енергийния регулатор.

Разширяването на обсега на критериите, на които би трябвало да дават отговор претендентите за членове и ръководител на регулатора, предизвика представителите на опозицията да заявят, че това се прави поради съответен претендент, който към този момент се знае.

Критикувани бяха и останалите оферти за промени, а членовете на парламентарната комисия си размениха реплики:

" Колеги, стартирате кадруването си с най-лошите практики на ГЕРБ ".

" С петте члена на Комисията, от които ще бъдат единствено двама експерти в енергетиката, вие не покривате трите раздела - електро, топло и газ. За квалификацията на специалистите аз разбирам, че може и Първан Баняджията от Маджарово да бъде специалист в комисията ".

" Излиза, че сега тъй като министър председателят Кирил Петков е неудовлетворен от КЕВР, ние тук в този момент ще преструктурираме. Аз разбирам, че има бързане, разбирам, че всеки ден стопански някой губи доста, въпреки всичко, хайде най-малко да съблюдаваме законите и Конституцията ".

" Остава привкусът във всички ни, че желаете да овладеете тази комисия ".

Един от вносителите на измененията - Ивайло Мирчев, народен представител от " Демократична България ", съобщи:

" В България регулатори няма - нито Съвет за електронни медии, нито Комисия за защита на конкуренцията, нито КФМ, нито КЕВР. Председателят на КЕВР, без да разясняваме неговата експертност, стоеше до Бойко Борисов, до момента в който той си правеше политическите конференции. Това, което ние ще се опитаме да създадем, е в страната още веднъж да има самостоятелни регулатори, а не политиката им и във връзка с цените, и във връзка с решенията, които взимат, да зависи от Бащицата, който е от горната страна ".

В изявление за " Хоризонт " ръководителят на Енергийната комисия Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " сподели, че до две-три седмици най-късно ще има нови членове на енергийния регулатор:

" Профилът, който търсим, е експертен, тъй че на това ще се залага ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР