Енергийната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона

...
Енергийната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона
Коментари Харесай

Енергийната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

Енергийната комисия отхвърли ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката.
Отхвърлянето се случи с гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи.

Предстои решението да бъде гласувано и в Народното събрание, в чиято стратегия беше назначено изключително съвещание в петък.

ПП-ДБ се оповестиха срещу провеждането на съвещание в последния ден преди акцията за локалните избори, тъй като съгласно тях дебатът в зала ще се обвърже с вота в неделя.

Промените плануват цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година т.е. цените на семействата да не бъдат закрепени, както до момента. Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие върху тях като посочи обществени аргументи, а един от претекстовете му е, че се планува " внезапен скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г ".

" Разбирам претекстовете на президента. За страдание либерализацията на пазара на ток за битовите консуматор е пленник на Плана за възобновяване и резистентност ", сподели ръководителят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ. " Имаме обаче време притеснителните текстове да бъдат преодолени ", добави той.

" Ако отхвърлим ветото в залата, в петък " Лукойл " би трябвало да стартира да прави от вторник вноски в размер на три милиона лв. дневно, които три милиона лв. да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела. ", разяснява след съвещанието Делян Добрев.
" През последната година " Лукойл " направи връх по облагата, която осъществя с помощта на разликата в цената сред " Брент " и " Урал ". Това което би трябвало да се случи е " Лукойл " да си заплати всичко, което дължи на българския бюджет. За страдание тези задължения не са от в този момент, те са от 2007-2009 година и би трябвало да погледнем обратно, с цел да забележим другите държавни управления дали по някакъв метод " Лукойл " са облагодетелствали и е плащала по-малко налози на българския бюджет. " Това съобщи от своя страна депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори беше едно от главните претенции на енергетиците, които в продължение на седмици блокираха автомагистрала “Тракия” и други пътища в страната. Искането им отпадна преди подписването на съглашение с държавното управление.
Едно от промените, които се плануват, е Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде публичен снабдител от 1 юли 2024 година и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар.

Регулираните цени за крайните битови консуматори ще се ползват до 31 декември 2025 година Предвидена е опция за компенсиране на битовите клиенти за разноските за закупуване на електрическа сила в границите на регулаторния развой за интервала до 2026 година
Отпадането на квотите за наложително изкупуване на електрическа сила от производители, ползващи локални първоначални енергийни източници, ще засегне най-много тецовете, които генерират огромна част от приходите си по този метод.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР