Енергията, произведена от вятъра и слънцето чевата са представлявали рекордните

...
Енергията, произведена от вятъра и слънцето чевата са представлявали рекордните
Коментари Харесай

Светът прави повече чиста енергия, но изкопаемите горива остават водещи

Енергията, създадена от вятъра и слънцето чевата са представлявали рекордните 12% от международното произвеждане на електрическа енергия предходната година по отношение на 10% през 2021 година, само че изкопаемите горива не престават да са водещи и това повишава равнищата на парниковите газова.

В отчета на самостоятелния мозъчен концерн за климата и силата " Ембер " (Ember), оповестен в сряда се споделя, че предходната година са маркирани пикови излъчвания от енергийния бранш, който е най-големият източник на въглероден диоксид (CO2) в международен мащаб. Смята се, че СО2 излъчванията се главен провинен за измененията в климата.

" Ембер " е проучил данни за енергийния бранш от 78 страни в своя годишен световен обзор на електрическата енергия, представляващ 93% от международното търсене на електрическа енергия.

Повече сила от слънце и вятър

В него се заключава, че всички възобновими енергийни източници и нуклеарната сила дружно съставляват 39% дял от международното произвеждане през 2022 година, като делът на слънчевата сила се е нараснал с 24%, а напразно със 17% по отношение на миналата година. Годишният растеж на производството на слънчева сила се равнява на годишното ползване на Южна Африка, се споделя в отчета на " Емер ".

По-голямото произвеждане на чиста сила е посрещнало 80% от повишаването на търсенето на сила в световен проект.

" Декарбонизацията на енергийния бранш е в ход, защото рекордният растеж във вятърната и слънчевата сила докара до най-ниското равнище на излъчванията от електрическата енергия в света през 2022 година Ще бъде впечатляващ миг, когато излъчванията в енергийния бранш стартират да спадат всяка година, само че светът към момента не е стигнал до този стадий ", се споделя в отчета.

Използването на изкопаеми горива също пораства

Заради световната газова рецесия и връщането към въглищни централи, към този момент затворени, производството на сила от въглища е повишено с 1.1%. Единственият източник, чийто дял е намалял е природният газ (-0.2%), като това се дължи главно на рекордно високите му цени през 2022 година

По-голямото търсене на сила, провокирано от последователното възобновяване от COVID-19 рецесията, е довело до увеличение на производството на сила от изкопаеми горива, а с него и на излъчванията на CO2 от енергийния бранш с 1.3% предходната година. Макар растежът на вятърната и слънчевата сила да забавя това повишаване, то е рекордно на годишна база.

Ако цялата електрическа енергия от вятърна и слънчева сила идваше от изкопаеми горива, излъчванията от енергийния бранш щяха да бъдат с 20% по-високи през 2022 година, се споделя в отчета.

 Повишеното търсене и скъпият газ принудиха производителите да отворят отначало към този момент спрени въглищни централи, което докара в последна сметка до увеличение на въглеродните излъчвания
© Reuters

Повишеното търсене и скъпият газ принудиха производителите да отворят отначало към този момент спрени въглищни централи, което докара в последна сметка до увеличение на въглеродните излъчвания

" Поетапното понижаване на силата от въглища ", контрактувано на Конференцията за климата през 2021 година, може да не е почнало през 2022 година, само че също по този начин енергийната рецесия не докара до доста нарастване на изгарянето на въглища, както мнозина се опасяваха ", написа в разбора си " Ембер ".

Като пояснение за продължаващия растеж на производството на сила от изкопаеми горива отчетът дава увеличеното търсене на сила в международен мащаб и сушата, сполетяла Южна Европа, която принуди част от френските АЕЦ и Водноелектрическа централа да спрат работа през лятото.

Но наклонността е надолу

Приемайки междинен растеж на търсенето на електрическа енергия и на чистата сила, " Ембер " предвижда, че производството на изкопаеми горива ще намалее с 0.3% тази година, последвано от по-големи спадове през идващите, защото потенциалът за произвеждане на вятърна и слънчева сила се усилва.

Ако това се случи, това би бил първият годишен спад в потреблението на въглища, петрол и газ за произвеждане на електрическа енергия, отвън световна криза или пандемията.

Авторите отдават предстоящата смяна на взрива на възобновимата сила, воден основно от Китай, само че и страни като Бразилия, където през 2022 година е осъществен скок във водната сила, което понижи потреблението на газ с 46%.

Тъй като енергийният бранш е водещият източник на излъчвания на CO2, Международната организация по енергетика споделя, че би трябвало да стане първият бранш, който ще доближи чисти нулеви излъчвания до 2040 година и това би означавало, че вятърната и слънчевата сила ще би трябвало да доближат 41% от международното произвеждане на електрическа енергия до 2030 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР