Енергетиката като бранш никога не е била в по-добро състояние

...
Енергетиката като бранш никога не е била в по-добро състояние
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Ако разчитаме само на Газпром, това не е достатъчно

Енергетиката като отрасъл в никакъв случай не е била в по-добро положение от своя лична позиция, защото цените са високи и те създават рекордни количества от стоката си, а продават на рекордни цени. Това сподели в " Денят стартира " някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му, " когато хората приказват за проблеми в енергетиката, не приказват за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги ". Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен бранш, защото в Европа много огромна част от електрическата енергия се създава от газ. " В България обаче това не е по този начин ", акцентира той.

По отношение на " Газпром " верният въпрос е кое би подсигурило нашата енергийна сигурност и отговорът е, че в случай че разчитаме единствено на " Газпром " това не е задоволително. Трайков е безапелационен, че не е неприятно да разчитаме на газ от " Газпром " при добра цена, само че целта е да можем да се оправим, в случай че той отсъства.

" Газпром " и Русия нарушиха едно десетилетно табу - даже в миг на най-остро политическо опълчване, да не се играе със прекъсването на газа.

Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос, напомни той и добави, че в този момент това се употребява като инструмент във войната. Затова приоритет номер едно би трябвало да бъде вкарването в употреба на газопровода Комотини - Стара Загора и прибавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан.

Трайков се съгласи с догатката на енергийния министър от кабинета " Петков " - Александър Николов, че е допустимо забавянето на интерконектора, защото следват процедури, които са в ръцете на държавни институции и локални управляващи.

Коментира проблемите при " Булгаргаз ", като акцентира, че те обичайно се дължат на компликациите със събираемостта главно от " Топлофикация - София ".

По отношение на втечнения газ Трайков съобщи, че в случай че служебното държавно управление има предпочитание да приключи покупко-продажбите с танкерите до края на годината, то ще откри потенциал. " Задачата на ръководещите, които познават детайлите по тази договорка е да преценяват дали тя е преференциална или не. "

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР