енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви нови преговори за

...
енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви нови преговори за
Коментари Харесай

Столтенберг: Страни от НАТО искат всички членки да увеличат разходите си за отбрана

енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи нови договаряния за нивото на разноските за защита, като съобщи, че някои от страните членки на Алианса желаят да надвишават сегашната цел от 2 %, заяви ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

" Някои съдружници твърдо поддържат превръщането на набелязаните в този момент 2 % в най-малко ", съобщи той.

В качеството си на ръководител на Северноатлантическия съвет Столтенберг ще управлява договарянията по този въпрос. " Ще се съберем, ще проведем срещи на министрите, ще имаме полемики в разнообразни столици ", съобщи той, като добави, че е сигурен, че ще бъде реализирано съглашение най-късно на идната постоянна среща на върха, планувана за 11 и 12 юли в столицата на Литва - Вилнюс.

Съгласно в този момент набелязаната цел от членовете на НАТО се изисква да се приближат до критерия за разноски за защита в размер на най-малко 2 % от брутния си вътрешен артикул (БВП) до 2024 година Този % беше контрактуван на срещата на върха в Уелс през 2014 година, тъкмо откакто Русия анексира Крим - украински полуостров с изход на Черно море, напомня ДПА.

Столтенберг не посочи кои съдружници приканват за нарастване, само че съгласно дипломати Полша, Литва и Англия наскоро са се изказали в интерес на договарянето на по-високи нива поради войната в Украйна.

Германия и други страни като Канада и Белгия обаче се опълчват на този метод. Досега те са изразходвали за защита доста по-малко от 2 % от своя Брутният вътрешен продукт, като се чака разноските на Германия за 2022 година да не надвишават 1,44 %.

Столтенберг не пожела да каже дали самият той поддържа настояванията за нарастване, само че ясно съобщи, че счита по-нататъшното нарастване на разноските за защита за неотложно. " НАТО е налице, с цел да подсигурява, че спора в Украйна няма да се разрасне и отвън нея. За задачата се нуждаем от надеждно въздържане и отбрана и за това би трябвало да влагаме в нашата сигурност ", съобщи той пред ДПА.

" Когато светът става все по-опасен, би трябвало да влагаме повече (в отбрана), с цел да предотвратим войната ", добави генералният секретар на Алианса.

В очакване на срещата на върха във Вилнюс Столтенберг съобщи, че е рано да се каже защо ще се спогодят съдружниците, само че позволи, че всички те са наясно, че войната в Украйна е направила още по-важни вложенията в защита.

Спорът към разноските за защитата на страните от НАТО ескалира наскоро, когато някогашният американски президент Доналд Тръмп упрекна европейските си съдружници като Германия в безучастие и нееднократно заплаши, че ще изтегли Съединени американски щати от Алианса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР