Ендемичното разпространение на вируса означава, че ще има малки взривове

...
Ендемичното разпространение на вируса означава, че ще има малки взривове
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Не е изключено вирусът на КОВИД да продължи да мутира

Ендемичното разпространяване на вируса значи, че ще има дребни гърмежи на заболеваемостта, само че единствено на локално ниво. Няма да се визира цяла област или град, а единствено част - една паралелка или едно учебно заведение. Това сподели вирусологът проф. Радка Аргирова в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Според нея не е изключено вирусът да продължи да мутира, а някои от разновидностите може да има по-изразена патогенност.

Сега е моментът неимунизираните да се имунизират, изключително хората над 60-годишна възраст и с хронични болести. „ Това е комфортен интервал тези, които не са се ваксинирали, да го създадат. Вариантите на КОВИД сега са чувствителни към имунизациите ", добави проф. Аргирова.

Новата ваксина е бивалентна и е ориентирана към началния извършител и към вид BA.5, добави тя. Кога тя ще бъде налична на пазара за момента към момента не е ясно.

Относно симптоматиката вирусологът уточни, че продължава да се следи кашлица и температура, само че понижават признаците като утежняването на усета или загубата на аромат при ковид.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР