Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на

...
Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на
Коментари Харесай

Пет болести от викторианската епоха, които се завръщат на Запад

Ендемична проказа във Флорида, опасност от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис, който се усилва с 50 или повече % в Ирландия и Португалия.

Това не е фрагмент от викториански разказ, а отрезвяваща фотография на западния свят през 2023 година

Намаляващите равнища на имунизация в детска възраст, измененията в държанието и питателните привички и, несъмнено, изменението на климата способстваха за съвършената стихия, при която рисковите заболявания, считани за останали в предишното, се завърнаха в страни, които преди този момент на практика ги бяха отстранили.

Освен това бактериите стават все по-устойчиви на нашите антибиотици, което значи, че едно от най-трансформиращите медикаменти през последните 100 години е застрашено.

Докато богатите страни съумяха да отстранен доста от епидемиите от предходните епохи посредством съгласувани акции за имунизация, интелигентни послания в региона на публичното здраве и въвеждането на ефикасни модерни медикаменти, през XXI век се следи поврат. С пандемията COVID-19 и " ерата на световното стопляне ", здравните системи се оказаха на назад във времето в битката с някои от най-старите заболявания.

„ Политико “ показва лист от пет заболявания, които се завръщат:

Морбили

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните човешки заболявания, която в предишното на всеки две-три години провокира епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се трансформира, когато по този начин нареченият татко на актуалните ваксини Джон Франклин Ендерс създава ваксина. Първата ваксина е позволена за приложимост през 1963 година и по-късно имунизацията е публикувана всеобщо. Но защото мощно заразна, имунитетът в общностите би трябвало да е в действителност висок - 95 %, с цел да се спре разпространяването на заболяването.

В днешно време тези стойности не се доближават и резултатът е експлоадиране на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания изгубиха статута си на страни, свободни от морбили. Само два месеца след началото на 2023 година в европейския район към този момент има 900 случая на морбили - надхвърляйки общия брой през 2022 година

Нидерландия предизвести, че намаляването на обсега в страната значи, че е по-вероятно морбили да се появи още веднъж. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност съобщи, че столицата е подготвена за десетки хиляди случаи заради по-ниското равнище на имунизация през последните няколко години, което се е нараснало поради пандемията.

Данните от Лондон обрисуват " ужасяваща картина ", споделя Андрю Полард, шеф на Оксфордската група за ваксини. " Не би трябвало да подценяваме сериозността на това обръщение ", сподели той тогава.

Сифилис

Сифилисът е бактериално заболяване, излъчено по сексуален път, което може да се лекува с пеницилин, в случай че се хване рано. Ако това не се случи, болестта се развива на стадии, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други признаци като температура или отмалялост, а третият е инертен етап, при който бактериите остават в организма, само че не предизвикват проблеми. Последният стадий може да настъпи десетилетия след първата зараза и може да повреди органите и да докара до гибел.

В края на XVIII в. се счита, че над един на всеки пет лондончани доникъде на 30-те си години е имал сифилис. Сега Агенцията за здравна сигурност на страната още веднъж следи големи скокове, като броят на случаите през 2022 година - 8 692 - е най-големият годишен брой от 1948 година насам.

И това не се отнася единствено за Обединеното кралство.

Най-новото годишно епидемиологично изследване на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите демонстрира, че случаите в целия Европейски Съюз и ЕИП са във възходяща наклонност. Най-високият % през 2019 година е бил в Малта, следвана от Ирландия.

Случайните полови контакти са по-лесни от всеки път, с помощта на вездесъщите приложения за запознанства и възхода на „ кемсекс “ (секс, най-вече сред мъже, под въздействието на опиати – бел. ред.). Но освен по-рисковото държание е причина за нарастването. Смята се, че за растежа са отговорни и съкращенията на услугите за полово здраве - да вземем за пример в Англия са съкратени 1 милиард паунда.

Подагра

Болестта на кралете се завръща и този път от нея страдат освен кралските особи, които пируват с алено месо и алкохол.

Подаграта е мъчителен тип артрит, при който към ставите - постоянно огромния пръст на крайници, се образуват дребни кристали. Случаите се усилват в целия свят, като в Съединени американски щати и Канада има най-голямо нарастване на оценките за разпространяването на подаграта сред 1990 и 2017 година

Рисковите фактори за подагра включват мъже, затлъстяване, здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет и консумация на храни с високо наличие на фруктоза. Тя се усилва и според от потреблението на алкохол.

Тъй като процентът на затлъстяване в европейския район не демонстрира признаци на закъснение, наподобява, че заболяването на кралете може да не изчезне скоро.

Проказа

Тежкото кожно заболяване, породено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на сензитивност в кожата, очите и носа, е нещо, което малко хора, живеещи в западните страни, биха могли да видят. Досега.

Нов отчет демонстрира, че проказата може да се е трансформирала в ендемична за Флорида в Съединени американски щати. Броят на записаните случаи се е нараснал повече от два пъти през последното десетилетие в югоизточните щати на Съединени американски щати. Въпреки че за увеличението на случаите се винят нездравословният метод на живот, откривателите показват и неприятното ръководство на положението.

В предишното хората с това заболяване са били изпращани на отдалечени карантинни острови, известни като колонии за прокажени. Сега заболяването може да бъде излекувана с месеци терапия с няколко медикаменти, а ранното ѝ разкриване може да предотврати инвалидизацията.

Малария

Маларията не всеки път е била болест, която се е срещала единствено в тропическите региони на Африка, Азия и Латинска Америка. Случаи на малария се следят в блатистите региони на Париж и около река Темза в Лондон, а в края на XIX в. в италианската Сардиния се регистрирани 300 смъртни случая на 100 000 поданици. Но Европа съумява да изкорени маларията посредством голяма следвоенна стратегия за напръскване с инсектициди, пресушаване на блатата и медикаментозна терапия.

Макар че маларията към момента не се е завърнала изцяло в района, като се изключи няколко локално излъчени случая, разпространяването на други заболявания, пренасяни от комари, като денга и Западнонилска тресчица, би трябвало да се преглежда като сигнален знак. От другата страна на Атлантическия океан, през юни, Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати предизвестиха за няколко местни случая на малария.

Що се отнася до ориста на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс съобщи, че с увеличението на рисковите метеорологични феномени в района Европа " може да стане очевидец на завръщането на маларията ". /БГНЕС

Лондон / Обединено кралство

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР