Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню

...
Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню
Коментари Харесай

Емпайър Стейт Билдинг

Емпайър Стейт Билдинг е значителен детайл от силуета на Ню Йорк и е считан за един от най-известните знаци на града .
 
 Gulliver/Getty Images

Небостъргачът на остров Манхатън е с височината си от 381 м (443,2 м с антената) и в продължение на десетилетия след построяването си е най-високата постройка в света . Наречена е на Имперския щат - едно от наименованията на щата Ню Йорк .

През 1799 година общината на Ню Йорк продава огромен празен терен на Джон Томпсън, който построява на него плантация. През идващите десетилетия земята сменя неведнъж притежателите си, до момента в който е добита от фамилията на Джон Джейкъб Астор, първият американски милиардер.

 Gulliver/Getty Images

През 1893 година неговият внук Уилям Уолдорф Астор построява на мястото на сегашната Емпайър Стейт Билдинг първия хотел Уолдорф-Астория . През 1928 година хотелът е продаден, а година по-късно е учредена компанията Емпайър Стейт Инкорпорейтед, чиято цел е построяването на нова административна постройка на мястото на остарелия хотел. Проектирането на постройката е предоставено на архитектурното бюро Шрейв, Ламб и Хармън . Проектът е приключен единствено за две седмици, като е въодушевен от Рейнълдс Билдинг в Уинстън-Сейлъм, също план на Шрейв, Ламб и Хармън, и от Карю Тауър в Синсинати на архитекта Уолтър Алшлагер.

Изкопните работи за градежа на Емпайър Стейт Билдинг стартират на 22 януари 1930 година, а осъществяването на първите структури - на 17 март. Броят на хората, работещи по едно и също време на градежа, доближава до 4000 души, като доста от тях са европейски имигранти и индианци мохок . От времето на строителството са останали голям брой впечатляващи фотоси на монтажниците, сглобяващи детайли на стоманената структура на стотици метри височина , постоянно без никаква защитна екипировка.

 Gulliver/Getty Images

Впечатляващо при тези условия е, че по публични данни, на обекта умират петима служащи , само че нито един от тях по време на монтажа на скелета , който на пръв взор наподобява най-рисковата активност. Зидарските работи стартират през юни и за приключени на 13 ноември 1930 година

На 17 септември 1930 година ръководителят на плана Алфред Смит слага символичния главен камък на постройката със сребърна плоча пред аудитория от 5000 души. Сградата е публично открита на 1 май 1931 година на специфична гала, като осветлението е запалено персонално от президента на Съединени американски щати Хърбърт Хувър посредством натискане на бутон в столицата Вашингтон.

Строителството продължава една година и 45 дни, или общо 410 дни, в това число почивните, като в последна сметка постройката е приключена преди крайния период. В градежа са вложени 330 000 кв.м бетон. Небостъргачът има 6500 прозореца, 73 асансьора и е с разгърната повърхност 200 000 кв.м.
 
 Gulliver/Getty Images

На 86-тия етаж на постройката е ситуирана публично налична наблюдателна площадка , от която се открива впечатляващ панорамен аспект към Ню Йорк .
 
 Gulliver/Getty Images

Една от най-известните появи на постройката е във кино лентата „ Кинг Конг “ от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, пробвайки се да избяга от своите преследвачи. През идващите десетилетия Емпайър Стейт Билдинг е показвана в голям брой кинофилми и телевизионни сериали с деяние, разрастващо се в Ню Йорк, като „ Как се срещнах с майка ви “, „ Приятели “, „ Сексът и градът “, „ Клюкарката “.
 
 Gulliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР