Емилия СТОЯНОВА е родена през 1997 г. Живее в Перник.

...
Емилия СТОЯНОВА е родена през 1997 г. Живее в Перник.
Коментари Харесай

Емилия Стоянова: Младите са изоставени от държавата

Емилия СТОЯНОВА е родена през 1997 година Живее в Перник. Учила е в Природо-математическата гимназия " Хр. Смирненски " в града. В момента е студентка по политология в IV курс в СУ " Св. Климент Охридски ". Член е на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия.

" Убедена съм, че младите българи имат бъдеще в страната ни и могат да го изградят тук "

- Емили, доста от твоите връстници избраха да заминат в чужбина и да учат зад граница. Защо избра да останеш в България?

- Никога не съм имала предпочитание да напусна родината си и да изучавам в чужбина. Убедена съм, че младите българи имат бъдеще в страната ни и ние сме тези, които ще го построяват тук. Категорично считам, че моето място е в България. Мисля, че всеки младеж би трябвало да способства нещо, с цел да можем да се развиваме по-добре. Най-лесният излаз е да избягаме. Не всички млади българи, приключили в чужбина, обаче остават да живеят в непозната страна. Все по-често се случва те да се върнат в България, тъй като виждат, че тя има какво да им предложи. Както и те на нея. Пък и няма нищо неприятно да завършиш влиятелен университет зад граница и да се върнеш, с цел да приложиш наученото у нас. Независимо от това постоянно с моите другари си тананикаме песента на Маргарита Хранова: " Оставаме, оставаме и нищо, че е есен. Оставаме, оставаме и нищо, че брегът е запустял... "

- За какво мечтае младо момиче като теб. Как виждаш себе си след години?

- Моите фантазии са да се осъществявам в специалността, която изучавам сега. Вярно е, че един от огромните проблеми на младежите у нас е да упражняват специалността, за която са учили. Мнозина от нас, без значение от квалификацията си, след това работят нещо напълно друго. Това е за мен е огромен проблем в България. Някои от моите връстници даже не виждат смисъл да покачат равнището си на обучение, тъй като не са уверени, че ще намерят почтена реализация. Имам доста другари с положително обучение, които работят като бармани, сервитьори и даже разносвачи на пици. Не, че има нещо срамно в това, само че е демотивиращо, изключително, когато си учил 4-5 години и можеш да бъдеш потребен в своята област и компетентност. Не е загадка, че много от младите българи вземат решение да отидат в чужбина, тъй като там опазването на здравето им е по-добро, имат по-високи осигуровки, взимат по-големи заплати и се прави оценка техният труд.

Ние, младите, се усещаме изоставени от страната. Властта не поставя никакви грижи да даде вероятност на младите българи. В момента тя се грижи само единствено за своя политически хайлайф и за хората, доближени до ръководещите. У нас царува корупция, безизходност и липса на вероятност в бъдещето. Надявам се това да се промени скоро.

- Повече от твоите връстници са аполитични, не желаят да се занимават с политика и даже не гласоподават. Защо избра да станеш част от Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия и какво ти дава общуването с твоите другари и съидейници?

- Да, по този начин е. Моите връстници не се интересуват от политика. Техните цели са обществени. Независимо от това те имат свое мнение и могат да го показват. Горда съм, че съм част от МО в Българска социалистическа партия и като цяло избрах да изучавам политология, тъй като постоянно съм се интересувала от политика и от това, което се случва в България. Може би това чувство ми е предадено от моите родители, баба и дядо, които постоянно у дома са коментирали политическия живот. Още от дребна ходех с тях, когато гласоподаваха, и като навърших 18 години, нямах самообладание и аз да пусна бюлетината в урната. Вярвам, че от всеки от нас зависи да променим света към нас към по-добро. Повечето младежи седят по кафенетата и се оплакват, и мрънкат какъв брой е зле у нас. И не подхващат нищо. Ние, от младежкото обединяване, организирахме акция " Гласувай, има смисъл ". Нейната концепция е да напомним на младежите, че от тях зависи доста и бъдещето им, а и на страната ни е в техните ръце.

- А за какво избра Българска социалистическа партия? Има доста други обединявания и сдружения на младежи...

- Защото постоянно съм била последовател на лявата концепция. Харесва ми това да има обществена страна, да има междинна класа в България. Българска социалистическа партия се бори за равенството, за взаимност и правдивост. Убедена съм, че левицата е единствената опция у нас за положително ръководство. Знам от разказите на по-възрастните, че по времето на социализма, в което, несъмнено, е имало и минуси, само че хората са живели умерено. Здравеопазването и образованието са били безвъзмездни и всеки е имал късмет да учи и да се развива. Вярвам им, тъй като по-големите от нас са мъдри и могат да преценяват кое е положително и кое не е. Те са носители на различен морал, на други полезности, които към този момент липсват у мнозина мои съвременници.

- Как приемаш пренаписването на историята в актуалните учебници?

- Според мен историята би трябвало да се учи, а не да се пренаписва и фалшифицира. Може да има събития, които да не се харесват на този или на оня, само че има обстоятелства, които не би трябвало да бъдат изопачавани. Около честването на 9 септември чухме какви ли не мнения. Не може и не трябва да се отхвърля ролята на Съветската войска за успеха над нацизма и за освобождението на България от фашисткото робство. По времето на социализма не всичко е било неприятно и не трябва да се отхвърля всичко..

- Българска социалистическа партия в Перник издигна младеж за претендент за кмет. Така е и на доста места в общината. Много младежи са включени в листата за общински съветници.

- Радващо е, че се дава късмет на младежите да се осъществят в локалната власт. Много се надявам и притискам палци Станислав Владимиров да стане кмет на Перник. Убедена съм, че тогава градът ни ще стане по-приветлив и по-добро място за живеене. А и доста перничани ще стартират работа тук, а не да пътуват до столицата. Вярвам, че Станката ще развие индустриалната зона в града, с цел да дойдат нови вложители. Сигурна съм, че той е смяната в Перник. В програмата на Владимиров е залегнало възстановяване на качеството на въздуха, на инфраструктурата, на чистотата. Той има всички качества на водач и имам вяра, че доста от моите съграждани ще го харесат и ще му гласоподават доверие на изборите наесен.

- Имаш ли си занимание? Какво прави младеж като теб в свободното си време?

- Обичам да се разхождам, да чета книги, да чувам музика. Простички неща, които ми доставят голямо наслаждение. Чета според от настроението си художествена и историческа литература, любовни романи, психически разбори. Харесва ми да отивам на спектакъл, на концерти. Понякога спортувам, само че, признавам, не го върша доста постоянно.

- В какъв град мечтаеш да живееш?

- Мечтая си за чист и спретнат Перник. С добър превоз, с доста места за развлечение на младите и възрастните хора. Мечтая си да срещам усмихнати и спокойни хора. Да няма ровещи в кофите за отпадък мои съграждани. Да има работни места и Перник да престане да бъде голяма спалня, където хората се прибират от други градове. Искам децата ми да израснат в град с чист въздух, с градини и измежду цветя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР