Емилия Милчева, Дойче велеНаскоро президентът Румен Радев постави знак за

...
Емилия Милчева, Дойче велеНаскоро президентът Румен Радев постави знак за
Коментари Харесай

Как Радев се сдобива с все повече власт

Емилия Милчева, Дойче веле

Наскоро президентът Румен Радев сложи знак за тъждество сред ръководството на Бойко Борисов и ГЕРБ, изкарали три мандата, и кабинета на Промяната, задържал се едвам 7 месеца. " Там, където пиарът е бил повече от работата, постоянно наследството е тежко. Така беше след кабинета " Борисов ", който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и с кабинета " Петков ", който самоуверено разгласи датата 30 август да се изкара Акт 15 и Акт 16 (за интерконектора с Гърция, бел.а.) при голяма несвършена работа ", съобщи Радев.

Изглежда, че България си има антисистемен президент - Румен Радев, който кара своя втори президентски мандат, подлагаше на критика държавното управление на Кирил Петков и " Продължаваме промяната " (ПП) по този начин, както го правеше и с кабинета на Бойко Борисов, от който първо смъкна доверието, а след това подвигна и пестник. На пръв взор излиза, че президентът е герой против статуквото и неутрален коректив без значение кой е на власт. Мнозинството българи, за които " всички са маскари ", са във екстаз. Да си антисистемен е позиция, която се котира добре на политическата борса - доказателство са антисистемните партии, които получиха посланичество в последните парламенти.

Флиртът с " порочната власт и почтените гласоподаватели "

С любовта на суверена зад тила си, изпитана в мажоритарния му избор, Радев приказва от негово име (какво от това, че обществото е разнолико и многогласно) и претендира да работи в негов интерес, когато се изправя против ръководещите. Този флирт се харесва на омерзените от политиката - удостоверява го все по-ниската изборна интензивност. " Деленето през днешния ден не е сред леви и десни, а сред порочната власт и милионите честни българи ", сподели Радев през февруари 2020 година, когато смъкна доверието си от кабинета " Борисов ". През април 2022, остро критикувайки държавното управление на Кирил Петков, още веднъж прокара разграничителна линия сред властта и демоса с думите, че " държавното управление дължи безапелационен отговор на жителите чии ползи обслужва и е извънредно време да потвърди, че отстоява българския суверенитет ". На консултациите с ГЕРБ-СДС през декември м.г. за сформиране на държавно управление Радев даде обещание: " Както бях сериозен към вашето ръководство, по този начин ще бъда сериозен и към всяко последващо ръководство ". Само че при ръководството на ГЕРБ Радев вдигаше повече пушилка с изразителност, в сравнение с с действителни дейности, а първият му длъжностен кабинет през 2017 година не ревизира нищо от дейностите на държавното управление на Борисов. Съсредоточи се върху подготовката за българското европредседателство.

Във втория мандат пък президентът не помни най-важния си апел - оня, поради който го поддържаха доста повече гласоподаватели отвън левия електорат: " да извадим мафията от прокуратурата ". Забрави и за мафията, и за прокуратурата, и за основния прокурор Иван Гешев.

Едно от преимуществата му е, че не се държи като правилен наследник на партията. Георги Първанов - ръководител на Българска социалистическа партия преди двата си президентски мандата, също имаше спорове с премиера Станишев, само че те излязоха на повърхността едвам в края на ръководството на тройната коалиция. Росен Плевнелиев, въпреки и да не беше партиен апаратчик, не се опълчи против ГЕРБ, която го избра, само че се осмели против кабинета " Орешарски " (БСП и ДПС).

Издигнат от консервативната и националпопулистка Българска социалистическа партия за първия си мандат, за втория Радев диверсифицира поддръжката - с изключение на левите, притегли и недоволните и гневни на ГЕРБ, които са неведнъж повече, откакто сплоти митингите против статуквото през лятото на 2020 година.

Всичко това се харесва на необятен кръг гласоподаватели, само че работи ерозиращо за самите партии, защото акцентира тяхната непълноценност. Какво друго, с изключение на крах на парламентаризма и неплатежоспособност на политическите обединения са краткотрайните парламенти и неспособността за сформиране на държавно управление?

Кой сте Вие, господин президент?

Най-вероятно четвъртият длъжностен кабинет на Радев ще е на власт най-малко до ноември. Когато в границите на година и половина президентът на една парламентарна република я ръководи съвсем двойно повече от Народното събрание ѝ, той несъмнено господства политиката - без значение от лимитираните му по конституция пълномощия. Но и не чак толкоз стеснени - той има право да селектира (по вътрешно разбиране и по критерии, известни само нему и на кръг от съветници) министър председателите и министрите в служебните си държавни управления. А с всяко от тях президентът печели от ден на ден и повече трайни властови позиции.

Докато сътрудниците в обединението създадоха само раздори и не стигнаха до единодушие за кандидатурата за шеф на Българска народна банка, камо ли за подуправители, Румен Радев назначи Илия Лингорски, преди този момент основен икономист на ББР, в УС на Българска народна банка от президентската квота. Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова също е селекция на президента. Наскоро регулаторът " опази " генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, като се провали с избора на нов. Шефовете на спецслужбите бяха заменени още при предходния длъжностен кабинет, а държавното управление на Кирил Петков по този начин и не се осмели да организира своя кадрова политика и промени в тях. Сектор " Сигурност " е на процедура под контрола на президента, а дружно с него и големи масиви от информация, в това число тези за сметките и парцелите в чужбина на политици и магистрати, с които разполага ДАНС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР