Емил Ценов е преподавател по маркетинг в университета „Уебстър“ във

...
Емил Ценов е преподавател по маркетинг в университета „Уебстър“ във
Коментари Харесай

Австрийските избори през български поглед

Емил Ценов е учител по маркетинг в университета „ Уебстър “ във Виена. Днес той гласоподава на парламентарни изборите в Австрия за пръв път. Ето по какъв начин той вижда обстановката.

- Преди дни бяха изборите в Германия, където предизборната акция бе избрана като скучна, само че последваха изненади в деня на вота. Как ще определите предизборната обстановка в Австрия?
- Предизборната акция в Австрия беше всичко, само че не и скучна. Имаше доста настъпателност и озлобеност. Залогът на тези избори на фона на събитията в Европа е значителен и изключително след инфарктната победа на Ван дер Белен на президентските избори, които се наложи да се повторят предходната година. Тук се стигна до обвинявания в корупция, в манипулиране на медиите, до подправени вести. Ще употребя термина „ Балкански престрелки “. Не бяха скучни изборните акции, а на последния спор се стигна до доста персонални нападки и огромна доза експанзия.

- Защо се получи по този начин?
- 44 години е имало коалиция сред двете партии – християндемократи и социалдемократи. Едната от двете партии постоянно е била във властта. Възходът на крайнодесните, само че и на зелените и на демократичните партии, стартира като реакция на обществото към един тип застоялост, която се получи в дълъг интервал от време. Крайнодясната Партия на свободата към този момент е влизала във властта. Хората желаят смяна.

Когато двете партии са във властта, се стига до систематизиране на постове. Голяма част от австрийската стопанска система е ръководена от страната – компании като железниците, летището, пощите – те са държавни. Когато едни и същи партии владеят дълго политическият ландшафт, се стига до оформяне на замъци, което нервира обществото и бизнеса.

- Ударите под кръста в предизборната акция накъде ще насочат гласовете?
- Беше ясно, че социалдемократите имаха съществени проблеми. Канцлерът Керн се очакваше да почисти тези проблеми. Той идва от огромния бизнес. Бил е началник на държавните железници и е на възраст – 51 години, в която съчетава юношески възторг с огромен управнически опит. Той използваше този мотив против младостта и неопитността на Себастиан Курц, който има харизма. Това, което се случи, е, че християндемократите стартира да употребяват риториката на крайната десница, а тя стана по-умерена. Вече не се приказва за излизане от Европейски Съюз. Говори се не толкоз Виена да не се трансформира в Истанбул, а да спре ислямизацията. Използва се по-мек език. Но се борят за едни и същи гласоподаватели. В момента огромната битка е кой на кого ще открадне гласове.

- На какви тематики заложиха партиите?
- Социалдемократите акцентираха на тематиката, че стопанската система върви доста по-добре. Брутният вътрешен продукт е напредък 1,5%. Безработицата падна доста. Това са тематиките, които социалдемократите желаят да се дискутират. Другите – миграцията. Много бежанци минаха от тук. Хората виждат, че светът към тях се трансформира.

Гласоподавателите на крайната десница са в по-малките градове, където действително не се усеща толкоз миграционната вълна, само че там се употребява страхът, че това може да се случи. Т. е., когато ти си го видял, че дяволът не е толкоз черен и че има и изгода от тези трендове, е по-трудно да бъдеш уверен в противното. Това са главните тематики, които се дискутират сега.

- Как ще характеризирате тримата претенденти?
- Канцлерът Керн е експерт, човек, който идва от бизнеса, само че има и политически опит. Няма обаче персоналната харизма на останалите двама претенденти.

Пред университета има един постер на Себастиян Курц и там написа: „ Младо вино в остаряла бъчва “. Това е, което неговите съперници желаят да употребяват. Той влезе в политиката млад и е огромен казус в Европа. Ясно е, че той не може да свърши всичко самичък. Има други ползи, които стоят зад него и той съставлява. Но е доста харизматичен. Може да го сравните с (френския президент Еманюел) Макрон в това отношение. Освен това е съдбоносен, когато става въпрос за дейности. Като външен министър сподели няколко пъти това – затвори Балканския път за бежанците, само че и втвърди тона към Турция.

Щрахе е съвършеният популист. Той трябваше да смени една доста твърда реторика с държавнически метод, тъй като чака, че ще бъде поканен за коалиция. Той е политически състезател и знае по какъв начин да го направи.
Прогнозата ми е, че ще се стигне до коалиция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР