Емил Караниколов е магистър по право. От май 2011 г.

...
Емил Караниколов е магистър по право. От май 2011 г.
Коментари Харесай

Министър Караниколов разкри в ексклузивно интервю пред БЛИЦ смразяващи факти за кражбата на века при Костов - "Кремиковци"!

Емил Караниколов е магистър по право. От май 2011 година е изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. В Третото държавно управление на Бойко Борисов влиза от квотата на " Обединени патриоти ", препоръчан е от " Атака ". БЛИЦ го потърси по най-актуалните тематики в стопанската система. Ето по какъв начин господин Караниколов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Министър Караниколов, какво прозира зад митингите в " Емко " и операциите в маргиналните медии във връзка с неговата благосъстоятелност?
- В последния един месец се вижда едно необичайно нагнетяване на напрежението във военнопромишления комплекс като цяло. Визирам " Дунарит " и " Емко ".

Ситуацията е следната: преди към месец и половина в Министерство на стопанската система, надлежно в Междуведомствения съвет, който е способният орган, се получи писмо от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) в Министерство на вътрешните работи, която прави инспекции във всички сдружения от военнопромишления комплекс, без значение дали те са държавна или частна благосъстоятелност.

По отношение на " Емко " имаше констатация, че там се съхраняват муниции и субстанции, които са неразрешени от закона да са на едно място.


Друга доста значима констатация беше, че на индустриалната площадка начело също се съхраняват муниции, което е неразрешено от закона. Боеприпасите би трябвало да бъдат съхранявани в склада, а не в индустриалната площадка, защото това е извънредно рисково.

На трето място имаше информация за нарушение на пожарната сигурност в " Емко ".

Във връзка с това, както и че институциите са си свършили работата, Междуведомственият съвет е длъжен по закон да предприеме дейности по прекъсване на лиценза за търговия на " Емко " за период от 6 месеца или до премахване на нередностите.

Самите представители на " Емко " потвърдиха, че има такива нередности и работят за тяхното премахване.

Институциите са си свършили работата за предварителна защита и отбрана, както на популацията, по този начин и на хората, които работят в тези предприятия.

- Как тогава си обяснявате лавината от подправени вести в избрани " медии "?
- Вероятно с тях се цели нещо друго, само че за страната е значимо да обезпечи сигурността на популацията и на служащите.

За това през вчерашния ден дадохме брифинг, на който стана ясно, че страната си свърши работата. Работим за предварителна защита, а не тъй като има някакви ползи или имена.

За нас значимото е сигурността на жителите и Военнопромишленият комплекс да работи. И в други сдружения, държавни и частни бяха осъществени инспекции. В тях не бяха открити нарушавания. Няма по какъв начин при едните сдружения да се вършат инспекции, а при другите - не. Компромиси не могат да бъдат правени - това е неприемливо!

- Каква е обстановката в този момент в " Емко " след вчерашните митинги?
- След информацията, която дадохме и откакто самите служащи от " Емко " обявиха че има нередности, обществото би трябвало да е наясно, че институциите са си свършили работата. Това би трябвало да е показателно, че по този начин се работи.


- Конкурентноспособен ли е българският Военнопромишлен комплекс на сходни предприятия в страните от Западна Европа?
- Добър въпрос. Мисля, че сме на положително равнище, само че не можем да стигнем огромните страните, които от дълго време се занимават с такава активност.

Оборотите, които имаме са за над 1 милиарда лв. на годишна база. Мисля че по-големите страни от Европейски Съюз, в които има Военнопромишлен комплекс са на много по-добро равнище.

Военнопромишленият комплекс работи добре и при всички положения е на облага.

- Един от Вашите цели е построяването на индустриални зони в регионалните градове. На какъв стадий е реализацията на концепцията Ви?
- Инвеститорите се интересуват от това. Те желаят да има индустриални зони и по тази причина идват в България. Не можем да вкарваме производствата и заводите в логистичните центрове и в центровете на градовете, защото това ще затрудни живота в тези градове.

В момента работим по индустриална зона " Божурище ". Осигуряваме спомагателни подходи, защото това е доста огромна индустриална зона. Предвижда се там да има 20 000 работни места.

На този стадий работните места са много по-малко, само че няма по какъв начин да са повече, тъй като липсват пътища. Ако там ще се развива огромна активност, би трябвало да има най-малко още два пътя.

Благодаря на министрите на районното развиване и на превоза за помощта. Знаете, че се приготвя построяването на терминал за разтоварване на товари. Работим по този план.

Вече имаме и ПУБ за електричество, защото в индустриална зона " Божурище " имаше проблем с електричеството. Надявам се до края на годината и началото на идната този въпрос да е решен.

Ще има и трен до самата индустриална зона. Така и за служащите ще е по-лесно.

Работим и по построяването на още индустриални зони. Правителството анулира разпореждане на Министерския съвет от 1967 година, което забраняваше продажба на парцели и подчинение на право на градеж в индустриална зона Видин.

Вече има интерес към градеж на индустриална зона Видин. Надявам се там да дойдат повече вложители.

Работим и за основаване на индустриални зони в Кърджали и в Стара Загора, където би трябвало да се вземе решение тъкмо къде да е позиционирана.

Имаме извънредно забавни оферти от кмета на Ловеч за терени, на които да бъде построена индустриална зона. Имаме сходно предложение в Ямбол, а уповавам се скоро да получим такова и за Смолян.

Всички споделят, че има отлив на вложители, само че това се изяснява с това, че предходната година имаше избори. А в такава обстановка вложителите са внимателни.

- По какъв метод България ще притегли огромните търговски марки да влагат парите си в нашата стопанска система?
- На първо място с ниските налози и с към момента нискоструващата работна ръка.

Безработицата пада, а приходите се подвигат и се надявам вложителите към този момент да се борят за тези служащи.

При индустриалните зони би трябвало да има друг метод - не както се правеше в предишното да се продават терени на вложителите, а след това да се прави инфраструктура. Сега би трябвало да се направи инфраструктурата, а по-късно да се поканят вложителите.

В Чехия да вземем за пример, като се изключи че са построили инфраструктурата с халета и индустриални бази, те имат и предварителни контракти за ВиК и сила. Т.е. вложителите там идват и напряко могат да вкарат машините и да стартират да работят.

Работим и по обезпечаването на работна ръка. От една страна с дуалното образование, което ще даде резултат след 5 до 10 години. Правителството работи особено за импорт на работна ръка от чужбина, като най-вече сме се съсредоточили върху българите, които напуснаха страната и към българските малцинства. Работим предпочитано за тяхното завръщане.

Наскоро в СУ " Климент Охридски " имаше полемика, на която стана ясно, че българите и хората от малцинствата, които са напуснали България са 3 милиона.

- Много спекулации имаше по тематиката с приватизацията на БМФ. Каква е обстановката в този миг?
- Там има следното нещо - когато е подписан приватизационният контракт, е включено едно обвързване, че след приключване на десетата година ще се управлява тонажа. Към момента се управлява опазване на работната мощ. Всяка година БМФ заплаща неустойки за това, че не извършва този ангажимент.

Относно другите поети задължения, то те могат да бъдат тествани през 2019 година Тогава може да се каже дали уговорките са изпълнени или не.



- В продължение на 7 години ръководехте Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор. Трябва ли прокуратурата да стигне до дъно и да бръкне надълбоко в приватизационните покупко-продажби по времето на Костов, които ограбиха България?
- Прокурорите работят по всички приватизационни покупко-продажби, без значение от годините.

Големият проблем на нашата приватизация идва от интервала 1997 - 2001 година, когато бяха основани Работническо-мениджърските сдружения. Въпросните РМД-та са почнали с една прелестна концепция - служащите да влизат в предприятията и да ги развиват.

В други страни го е имало същото, само че там е било по следния метод - РМД с цел да придобие едно държавно сдружение, то е трябвало да покаже финансовите средства, с които може да го ръководи и развива.

В същото време при нас се е желало единствено РМД-то да потвърди, че може да заплати единствено 10% от цената на цялото дружество. В подобен случай РМД-то е нямало по какъв начин да потвърди, че може да подсигурява последващите си дейности. И се стигнало до нарязване на заводите.

Друг огромен проблем в нашето законодателство във връзка с РМД-тата е, че те са имали преференции пред стратегическите вложители, които са идвали. Ако Вие сте стратегически вложител, а аз съм РМД, при постигане на цена от 10 млн. лв. за едно дружество, на Вас ви се споделя, че би трябвало да пратите цялата сума, а на РМД-то му се споделя, че би трябвало да се заплати единствено 10% и се разсрочва да заплати цената за 10 години напред.

Ако Вие сте стратегически вложител, цената ще са обезпечи с Ваши активи, а при РМД-то това не може да стане, тъй като то не има никакви активи, защото то е едно кухо сдружение.

Най-големият проблем съгласно мен е пристигнал от допускането на изменение на приватизационните контракти с анекс.

Става по този начин, че аз и вие се борим за един контракт при ясни условия за инвестици и опазване на работни места. След това РМД-то го печели и още на втория месец стартира да понижава служащите и вложенията. Дори има случаи при които понижават цената, т.е. липсва равнопоставеност.

Другият проблем е всеобщата приватизация. Знаете че там са набирани бонове от хора. По този метод към 100 000 души са останали излъгани.

- Коя е най-криминалната приватизационна договорка, осъществена от тогавашния министър-председател Иван Костов?
- За мен може би най-неприятната приватизационна договорка е за " Кремиковци ". Не споделям, че " Кремиковци " трябваше да работи до ден сегашен, само че не може да продадеш толкоз огромен актив за 1 $ против задължения за 400 млн. лв., без да ги обезпечиш.

В момента в Агенция по приватизация има няколко изпълнителни листа, които образуват ангажимент от над 400 млн. лв., а на среща не е обезпечено нищо. Т.е. ние сме продали ужасно доста активи за 1 $ и не сме обезпечили нито един ангажимент.

За страдание има доста други такива покупко-продажби.

- Смятате ли, че хората, които ограбиха България ще получат отмъщение?
- Лично мое мнение е, че отминалостта е изтекла. Единствено ще остане моралното отмъщение.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Министър Караниколов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов

Снимки Иван Григоров

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР