Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил

...
Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил
Коментари Харесай

Новата наредба на МРРБ защитава само ВиК операторите

Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е в Австрия и в Англия - отбрана на правата на потребителите. Има две специализации в региона на локалното самоуправление в Съединени американски щати. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като началник на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като шеф на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински консултант в Хасково и ръководител на Общинския съвет. Сред създателите е на партия Политически клуб "Екогласност ", а от 2006 година е водач на партията. Георгиев е дълготраен член на националното управление на Федерацията на потребителите в България (ФПБ), а през 2015 година стана изпълнителен секретар на организацията. Депутат в 42-то Народно събрание. Владее говоримо румънски и британски език.

"По-редно е за КЕВР да се приказва като за корпоративен регулатор "

- Господин Георгиев, учудиха ли ви данните за двойно нарастване на жалбите при омбудсмана от жители против сметките за вода, има ли и при вас сходни?
- Федерацията на потребителите в България е освен първата потребителска организация в страната, само че и единствената, която от 28 години безрезервно пази българските консуматори. Борим се против всички, които дерибействат в областта на публичните услуги. Нашият централен офис е като изповедалня за тъгата на потребителите, по тази причина не ни учудват данните на Мая Манолова за нарастването на жалбите против сметките за водата. Бих добавил при нас и хилядите тъжби за доста неприятно качество на водата за питейни и битови потребности. Ще напомня случая с питейната вода в Хасково, нечиста с уран и алфа-активност със стойности, застрашаващи живота на хасковлии.
Три министерства - Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването, излязоха с публично мнение, че тази вода не се предлага за пиянство и готвене. Нещо повече, из града щъкат водоноски както по време на чума в средновековието, само че все пак потребителите заплащат по 3 лева на кубик регистрирана вода. За да стане тази вода още по-горчива, се чака ново нарастване с най-малко 10 ст. над тези 3 лева Няма по какъв начин да не сe натъртва на качеството на водата, тъй като през последните години се ускорява наклонността за утежняване на нейното качество, по тази причина и тематиката за качеството на питейната вода става все по-актуална. И когато приказваме за неприятното качество на водата в Хасково, би трябвало да споменем, че сходна е картината в Симеоновград, Златица, Пирдоп, Първомай и на доста други места в страната. Темата не е настояща наподобява за управлението на Министерство на регионалното развитие, откъдето се приказва единствено за отчитане на количеството.
- Предлаганите промени в наредбата на Министерство на регионалното развитие ще решат ли проблемите с отчитането на водата, употребена за общи потребности в жилищните здания?
- Извън всякакво подозрение е, че водата е от решаващо значение за живота на индивида и използването на това естествено благосъстояние за питейно-битови потребности би трябвало да е подчинено на избрани правила, свързани с гарантиране на нужното количество и качество. Тези правила би трябвало да се разписват в разпоредба за взаимоотношенията сред потребителите и ВиК операторите. В в този момент настоящата разпоредба са написани единствено отговорностите на потребителите. За страдание новият вид на разпоредба още веднъж пази единствено ползите на ВиК операторите. Отново не се дава отговор на въпроса по кое време най-сетне ще се основат условия за качествено даване на услугата. Имам поради освен заслужено разпределение на количеството изразходвана вода, само че и по качествени индикатори, според условията на Наредбата за качеството на водата, предопределена за питейно-битови потребности, както и Наредбата за изследване, прилагане и запазване на подземните води.
На проведената от омбудсмана полемика по проблемите на водата беше показан план за наредбата, който основава комфорт единствено на ВиК операторите. Те ще не престават да нямат интерес за ред, даже при обири, тъй като сметката ще се заплаща от изрядните консуматори. Няма да се интересуват и от загубите в мрежата. Затова ние от Федерацията на потребителите в България изрично се обявихме срещу написаните текстове.
- Трябва ли да отпадне така наречен такса "общо ползване ", както упорстват жителите?
- Такса "общо ползване " е следващият трик на водните оператори за компенсиране на загубите, за което те дават отговор. Разбира се, че би трябвало да отпадне сходна такса, тъй като тя санкционира на първо място изрядните платци. Изключително неправилно е предлагането разходваната вода за общи потребности в дадена жилищна кооперация да се разпределя поравно сред всички живущи. Нали сте съгласни, че в случай че баба Гичка живее в гарсониера от 45 кв. м и пести всяка капка вода, не е редно тя да бъде солидарна с разходваната вода от 4-членно семейство в жилище от 120 кв. м. Досега разходваната вода за общи потребности се разпределяше съразмерно на всяко самостоятелно ползване.
Прави усещане и опита за заблуждение на обществото, че новата разпоредба е направена от междуведомствена работна група, включваща омбудсмана, ВиК оператори, КЗП и забележете - неправителствени организации. Фактът, че омбудсманът изрично се разграничи от наредбата, приказва красноречиво, че от Министерство на регионалното развитие шикалкавят. Освен в случай че се има поради, че в тази междуведомствена група е включено някое доближено до властта Неправителствени организации. На срещата при омбудсмана всички Неправителствени организации, ние от Федерацията на потребителите в Българя, както и жители се обявихме срещу наредбата.
- Документът е на стадий разискване. Има ли федерацията свои оферти?
- На полемиката предложихме министърът на районното развиване със заповед да дефинира работна група, в която да се включат и представители на Неправителствени организации, в това число и Федерацията на потребителите. И тази работна група взаимно да създаде нова разпоредба.
- Неминуемо ли беше нарастването на цената на газа?
- По-редно е за КЕВР да се приказва като за корпоративен регулатор. Стана процедура КЕВР да дефинира на всяко тримесечие новата цена на природния газ без каквото и да е разумно пояснение, както и на парното. Това провокира големи терзания и недоволства на потребителите на топлинна сила, изключително в София. Няма по какъв начин да не тормози и нас, тъй като всеки работен ден се срещаме в централния ни офис на ул. "Веслец " 2 с тъгата на десетки гневни консуматори. Мотивите на КЕВР са, че има смяна на ценовия фактор, само че това пояснение не топли потребителите. Затова значителният въпрос, който хората, както и ние си задаваме, е за какво при съвсем идентична цена на природния газ през 2015-а и в този момент от 1 октомври (456,65 лева./1000 куб.м) има нарастване с 13,89% по отношение на третото тримесечия на т.г. Разликата в цената на парното е 20 лева - от 74 лева през 2015 година до 94 лева от 1 октомври. Да си напомним, че преди 5 година цената на природния газ беше близо 700 лева./1000 куб.м, а цената на парното беше колкото и в този момент - към 75 лева Затова ние споделяме, че решенията на КЕВР са подигравка с достолепието на българите и на това би трябвало да сложим край.
- След следващото нарастване ръководителят на КЕВР Иван Иванов не се наема да предвижда каква ще бъде цената на природния газ след 1 януари следващата година.
- Председателят на КЕВР е извънреден демагог и като подобен, като на идиоти ни изяснява, че цената би могла да се понижи. Това е нечиста сделка и мога да се обзаложа, че от 1 януари идната година ще има ново нарастване с не по-малко от 7%. Г-н Иванов ни твърди, че и цената на електрическата сила нямало да се промени, тъй като са открити буфери като остатък от средства, събрани от фонд "Сигурност на електроенергийната система ". Затова от Федерацията на потребителите в България питаме: белким природният газ не е детайл от енергийната сигурност? И вместо да ни омайват с обещания, от КЕВР би трябвало да обяснят за какво нямаше договаряния с "Газпром ", откакто тази компания имаше съглашение с Европейска комисия и откакто редица страни от Европейски Съюз подписаха споразумителни протоколи за цената на газа?
Нима "сладурите " от КЕВР не си дават сметка, че новото повишение на цената на парното може да докара до всеобщо отричане от прилагане на парно отопление, което би довело и до срив в енергийната система? Нима тези "сладури " не схващат, че с повишение на цената на природния газ за битови и икономически консуматори ще се даде нов мощен подтик на сивия бранш примерно в хлебния отрасъл, който и сега е над 50%. А и изобщо в хранителния бранш, както и в областта на услугите. И се чудя какво още би трябвало да се стовари върху нас, с цел да се събудим от будната кома, в която сме изпаднали като общество. Крайно време е да се пробудим и да стартираме да си търсим правата на пълноправни членове на Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР