Емблематичната сграда на 200-годишното килийно училище в Дебелец се руши.За

...
Емблематичната сграда на 200-годишното килийно училище в Дебелец се руши.За
Коментари Харесай

200-годишно килийно училище се руши

Емблематичната постройка на 200-годишното килийно учебно заведение в Дебелец се разрушава.

За ремонт има подготвен капиталов план, само че финансиране няма. В града обмислят да стартират дарителска акция, с цел да възстановят килийното учебно заведение.

Училището е издигнато с дарения през 30-те години на 19 век В него е преподавал и Петко Рачев Славейков.

"Килийното учебно заведение, което е емблематична постройка за жителите и за нашето обитаемо място, е в спешно положение. В такова го заварих при започване на мандата ми ", сподели кметът на Дебелец Снежана Първанова, предава

От 48 години Илия Стоянов не помни да е юридически ремонт на постройката.

"Тук живееше в църквата монахиня в две стаи, ток имаше, само че като се спомина - край! Остана безстопанствена постройка. Казаха, че пари са отпуснали по план ", описа той.

Преди пет години е направен капиталов план за постройката, координиран с Министерството на културата. После е импортиран в община Велико Търново, само че за две години не е обезпечено финансиране.

"Проектът е за 19 хиляди лв., а направените количествено-стойностни сметки за същинската работа към предходната година възлизат на 226 хиляди лв.. Предвиждат се пространства за обредна зала, поради близостта до гробищния парк, плануват се пространства за монаси или хора в неволя, както и помещение за музейна колекция ", изясни Първанова.

В Дебелец към този момент не имат вяра на институциите. Обмислят да стартират дарителска акция, с цел да върнат блясъка на постройката с историческа стойност.

"Говорим за обединяване и дружно с дебелчани да създадем една акция, за която сигурно ще работя и ще дам всичко от себе си ", посочи общинският консултант и гражданин на Дебелец Георги Недев.

При правенето на плана е сниман достоверният тип на постройката. Това ще даде опция, въпреки и рухнала, тя да бъде възобновена.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР