Елина Новопашеня*, СЕПАПрез септември 2019 г. Алберт Разин, 79-годишен учен

...
Елина Новопашеня*, СЕПАПрез септември 2019 г. Алберт Разин, 79-годишен учен
Коментари Харесай

Новата имперска репресия на Кремъл срещу поробените народи

Елина Новопашеня*, СЕПА

През септември 2019 година Алберт Разин, 79-годишен академик и деятел, се самозапали пред удмуртския парламент в Ижевск, на към 1000 км източно от Москва. Това беше последният му митинг против потискането на удмуртския език в Русия.

" Удмуртският етнос изчезва и аз не мога да претърпявам това ", споделя Разин в изказване малко преди гибелта си. " Искам всички нации да бъдат безконечни, всички езици да бъдат велики. Те би трябвало да се култивират; да живеят и да не умират. "

Удмуртите са една от 195-те националности, които съставляват 147-милионното население на Руската федерация, съгласно преброяването от 2020-21 година Около 50 от тези групи са дребни, наброяващи по-малко от 50 000 души, съгласно Росстат, Федералната работа за държавна статистика.

През последните години ситуацията им се утежнява, а неравенството сред най-добре и най-зле обезпечените групи се усилва. Това може да помогне да се изясни внезапното повишаване на броя на хората, които заобикалят въпроса за етническата принадлежност в декларациите за броене на популацията. Повече от 9,5 млн. души не са показали своята народност, а други 7 млн. души са отказали да отговорят напряко, което е три пъти повече, в сравнение с при преброяването през 2010 година

Посланието към малцинствата е ясно. Ръководителят на съветската Федерална организация по етническите въпроси (ФАДН) Игор Баринов е някогашен офицер от ФСБ, взел участие в кървавото потушаване на чеченското придвижване за самостоятелност през 90-те години на предишния век. Той е последовател на цензурата в интернет и в метода си към етническите въпроси натъртва повече на битката с тероризма, в сравнение с отбраната на правата на коренното население. Под негово управление ФАДН сътвори указател на представителите на коренното население, сходно на китайския указател на уйгурите.

Междувременно страната анулира достиженията на постсъветското пространство. Един от най-силните удари беше нанесен под формата на изменение на съветската конституция през 2020 година, с което съветският език беше избран като " език на държавнообразуващия народ ". Това прекатурна догатката на Конституцията от 1993 година, че многочислените националности в Руската федерация са равноправни.

Въпреки че поправката притегли по-малко внимание, в сравнение с последствията от новата конституция за способността на Путин да остане на власт или ефикасната възбрана на еднополовите съюзи, редица политици и длъжностни лица показаха своето противоречие.

Рефат Чубаров, началник на Меджлиса на кримските татари в заточение, осъди поправката като метод за преобразяване на коренното население във второкласни жители и като стъпка към " русифициране на якутите, башкирите, казанските татари и други ". Общественият център на всички татари прикани жителите да бойкотират гласуването на конституцията в символ на митинг.

Две години по-рано Държавната дума променя законодателството в региона на образованието, с цел да анулира наложителното проучване на езиците на коренното население в междинните учебни заведения.

Според данни, оповестени през 2020 година, 25 езика в Русия са на ръба на изгубването, а други 19 са избрани като застрашени. И езиците, които не са в толкоз сериозна обстановка, са наранени от политиката на Кремъл за русификация.

Между 2002 година и 2010 година броят на говорещите удмуртски език е намалял с 30 % и е достигнал едвам 324 000 души, оповестява радио " Свобода ", базирайки се на данни от преброяването на популацията. За същия интервал броят на говорещите татарски език е намалял с един милион до 3,6 милиона. Според Атласа на застрашените езици на ЮНЕСКО удмуртският език може да изчезне в границите на един век, в случай че не бъдат подхванати промени.

Олга Кало, член на Феминисткото придвижване за антивоенна опозиция, което получи премията за мир в Аахен през 2023 година, съобщи, че съветското държавно управление утежнява обстановката.

На процедура доста неща зависят от обособените учители и учебни заведения, сподели тя. Макар че шефовете на учебни заведения не могат да откажат да включат математиката в образователната стратегия, те могат да откажат да преподават районни езици на етническите малцинства, в случай че кажат, че това е маловажно за личния състав и родителите.

Правата на коренното население се утежниха още повече с пълномащабното навлизане в Украйна и последвалата готовност, която удостовери съществуващото неравноправие сред хората, живеещи в националните републики, и останалата част от страната.

Правозащитниците осъдиха мобилизацията в република Бурятия като етноцид. " Всички са просто притискани безсистемно ", споделя Александра Гармажапова, началник на фондация " Свободна Бурятия ", пред Би Би Си.

Ситуацията в Бурятия се повтаря и в други републики, защото Москва подсигурява, че призовките за наборна военна работа се раздават по метод, който пази " държавотворния народ ", като в същото време изпраща непропорционално огромен брой неруски етнически групи в окопите.

" В доста от източните райони смъртните случаи като % от популацията евентуално са над 30 пъти по-високи от тези в Москва ", съобщи Министерството на защитата на Англия в разследващ брифинг през март. " На места етническите малцинства понасят най-големия удар; в Астрахан към 75% от жертвите са от малцинственото казахско и татарско население. "

Тази оценка е подкрепена от Мария Вюшкова и Евгений Шерхонов от Фондация " Свободна Бурятия ", които оповестяват, че казахстанците от Астраханска област съставляват 50% от жертвите от Астраханска област, макар че са единствено 16,3% от популацията.

През октомври Путин денонсира Европейската спогодба за отбрана на националните малцинства, с което направи още една стъпка към легализиране на културната асимилация и неравенството. Конвенцията не разрешава дискриминирането на националните малцинства и асимилацията срещу тяхната воля, като в същото време пази правото им да употребяват личния си език.

Русия не е изпълнила обещанията и отговорностите си по конвенцията, тъй че нейното денонсиране може да се преглежда като алегорично, само че деятелите споделят, че то ги лишава от опцията да подлагат на критика държавното управление, като съпоставят дейностите на Москва с правилата и формалните отговорности на конвенцията.

Пред лицето на засилената русификация се появиха групи в поддръжка на локалните езици и просвета, както и за битка с ксенофобията и дискриминирането. Сред тях са Изследователският център " Сова ", общността на юртите, Групата за медийна опозиция, " Свободна Калмикия ", " Свободна Якутия ", " Азиатците на Русия " и онлайн планове за проучване на езици на малцинства като татарски и марийски.

Понастоящем деколонизацията в Русия не е етническо, а районно придвижване, съгласно Олга Кало от Феминистката антивоенна опозиция. Хора от всевъзможен генезис и етноси работят дружно, с цел да оказват помощ на районите.

В отговор на това Кремъл употребява антиколониалните хрумвания, които в този момент са се вкоренили в доста западни университети, с цел да избели своята политика. Властите провеждат събития под знамето на културното разнообразие и опазването на локалните култури, само че те са съпроводени от военни наборни елементи, споделя Кало.

Положителен миг е, че потискането на законовите и културните права върви ръка за ръка със основаването на цивилен начинания за отбрана на националната еднаквост, добави тя. Структурните промени в настоящия режим може да наподобяват невъзможни сега, само че в случай че би трябвало да настъпи смяна, тя може да стартира от потиснатите отдалечени райони.

Източник: БГНЕС

*Елина Новопашеня - публицист и студентка в Свободния университет в Берлин. Учила е във Висшето учебно заведение по стопанска система в Москва, Санкт-Петербургския държавен университет и Хумболтовия университет в Берлин. От 2018 година насам написа публикации за обществото, културата и историята в съветски самостоятелни вестници и Deutsche Welle.

Микита Воробьов - политически консултант, публицист и студент по политически науки в Bard College Berlin. През последните две години той създава публикации за политика и право за VoxEurop, JURIST, CEPA и др.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР