Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в

...
Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в
Коментари Харесай

Електротехниката и електрониката са първенци по износ

Електротехниката и електрониката са преди всичко по експорт в България. Стойността на износа на сектора за 2018 година доближава близо 7 милиарда лева, което е 12,6 на 100 от общия експорт, който страната ни е осъществила (55,2 милиарда лева.). Това демонстрират данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника. От 2007 до края на предходната година това е секторът с най-значителен напредък в износа ни.

В годината на влизането на България в Европейски Съюз - 2007, общата стойност на изнесената продукция в бранша е била над 1,5 милиарда лева В края на 2018 година доближава близо 7 милиарда лева (6,963 милиарда лева.). Нарастването през всичките тези години е с съвсем идентичен ритъм, което демонстрира резистентност.

Така за интервал от 12 години този високотехнологичен бранш последователно съумява да измести износа на минерални горива (4,963 милиарда лева.), мед и медни произведения (4,861 милиарда лева.), дрехи (2,774 милиарда лева.) и от пето място се изкачва на първо.

Най-големият пазар на бранша е Германия, за която се изнасят 20% от общия износ. От 2016 година страната ни изнася за водещата стопанска система в Европейски Съюз повече артикули на електротехниката и електрониката, в сравнение с внася. За предходната година България е експортирала към Германия артикули от бранша за над 1,1 милиарда лева Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за коли, електрически табла, пултове, панели, конзоли и други.

Според експерти браншът има капацитет за още по-голям напредък в износа на артикули на електротехниката и електрониката, само че среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР