"Електроразпределение Юг" получи заявка за преустановяване на доставката на електроенергия

...
"Електроразпределение Юг" получи заявка за преустановяване на доставката на електроенергия
Коментари Харесай

Спират тока на ВиК-Сливен заради дългове

"Електроразпределение Юг " получи поръчка за прекратяване на доставката на електрическа енергия към обекти на ВиК-Сливен. Причината са неизплатени отговорности към доставчика на електрическа енергия "ЧЕЗ Трейд България " ЕАД. Искането е токът да бъде спрян на 15 октомври за интервала от 13.00 до 15.00 часа.

"Електроразпределение Юг " като мрежови оператор е длъжен, според Закона за енергетиката, да съблюдава процедурата и да извърши поръчката от търговеца на електрическа енергия.

От "Електроразпределение Юг " показват, че ролята им в сходни случаи е ясно регламентирана от Закона за енергетиката в нормативно откритите задължения на мрежовите оператори на свободния пазар и те нямат отношение към въпросите, касаещи комерсиалните взаимоотношения сред ВиК-Сливен и определения от водното сдружение снабдител на електрическа енергия по отношение на размер на дълга за употребявана електрическа енергия, периоди и способи на заплащане, контрактувана цена на силата и така нататък

Припомняме, при започване на октомври стана ясно, че токът на ВиК в Шумен и Добрич също може да бъде спрян заради насъбран дълг на двете сдружения от 10,5 млн. лв..

В края на септември беше обявено, че се стопират поетапно тока на обекти на ВиК в Шумен и Добрич. От енергийната компания оповестиха, че разчитат на Министерството на районното развиване и благоустройството за уговорката да покрие в период дълга на двете сдружения посредством "Български ВиК холдинг ".

Решението за основаването на "Български ВиК холдинг " ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 година Дружеството е със 100 % държавно присъединяване и с принципал министърът на районното развиване и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 милиарда лeва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР