Кола от кортежа на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

...
Кола от кортежа на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум
Коментари Харесай

Катастрофа с кола от кортежа на новата мексиканска президентка

Кола от кортежа на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум претърпя злополука през днешния ден, заяви в изказване нейният екип, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

При злополуката има един умрял и няколко ранени, само че автомобилът на Шейнбаум не е потърпевш.



Шейнбаум е спряла, с цел да помогне на ранените, които са били извозени с коли за спешна помощ в болница. Катастрофата е станала на кръстовище на излизане от град Монклова, щата Коауила. Шейнбаум е пътувала за Монтерей за среща с нейния наставник и сегашен президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според кмета на Монклова, Марио Алберто Давила, колата от кортежа на Шейнбаум " се е движила с превишена скорост ".

" Дълбоко съжаляваме за гибелта на един човек в другата кола ", уточни в изказване екипът на Шейнбаум.

Не е ясно дали случаят е инцидентен или провокиран съзнателно, имайки поради метода на почистване сметки в Мексико - страната, в която картелите са на власт. Месец преди вота за локалните избори в Мексико 30 претенденти бяха убити, 11 отвлечени, а 77 - заплашвани.

Заплахите карат доста претенденти да се откажат от конкуренцията. Такъв е казусът с Лоренцо Мартинес, който под напън взема решение да не се бори за кметското място в планинския град Закапу.

" Картелите са тези, които позволяват кой може да се кандидатира и да ръководи. Атаките са и способ за напън над политическите партии ", разяснява Даниела Ариас от Laboratorio Electoral.

В доста случаи убийствата стартират преди откриването на акцията, още до момента в който партиите разискват вътрешно кандидатурите си. Понякога не проведената престъпност, а настоящите политици вземат решение да отстранят конкуренцията си с патрони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР