Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското дружество за защита

...
Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското дружество за защита
Коментари Харесай

ЕVN България и БДЗП стартират най-големия проект по Черноморието ни за защита на птиците

Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) дадоха формален старт на плана LIFE Safe Grid for Burgas (Безопасна мрежа за Бургас), финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз. Целта на плана е запазване на птиците посредством понижаване на смъртността в резултат на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа.

Проектът за 5,5 млн. евро и включва ограничения за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в региона на Бургаските езера. По-конкретно, планът ще се осъществя в региона на влажните зони към гр. Бургас, а точно Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа - „ Via Pontica “ и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България. 

Общо 75% от средствата се обезпечават от стратегия LIFE на Европейската комисия, а 25% - от Електроразпределение Юг. Планираният период за осъществяване на дейностите е в интервала 2021 – 2026 г. 



„ Проектът е една от най-големите ограничения за отбрана на птици в България и сигурно най-голямата за българското Черноморие, съобщи Александър Сипек, районен управител на ЕVN България. Той увери, че това е значима инвестиция за възстановяване на електрозахранването в региона на Бургас, което ще реши огромна част от спиранията, които се получават по време на миграционните интервали всяка година.

По думите му, това е план, който води до позитиви както за птиците, по този начин и за клиентите в региона на бургаските езера. " Имаме обстановка в която всички печелят - както клиентите на мрежата, по този начин и птиците. Именно тъй като по-добрата отбрана на птиците води и до възстановяване на сигурността на доставяне на нашите клиенти ", съобщи той.
 Рекорден брой стажанти в EVN България през 2021 година Рекорден брой стажанти в EVN България през 2021 година
От началото на юли 2021 година EVN България провежда за 16-та поредна година стажантска стратегия „ Младежи с бъдеще “. Тя е нас...

В рамките на плана Електроразпределение Юг възнамерява огромни действия за обезопасяване на електроразпределителната мрежа:

- Подземно полагане (кабелиране) на 52 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение), което изцяло отстранява рисковете за дивите птици

- Обезопасяване (чрез защитни изолации) на 96 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение)

- Монтаж на 2000 броя дивертори (светлоотразителни маркери) по въздушните електропроводи. Чрез тях се понижава вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.

- Изграждане на 18 трафопоста и една основна станция.
 EVN България обновява системата си за обработка на данни през май EVN България обновява системата си за обработка на данни през май
Поради техническите действия няма да са вероятни заплащания на фактури за употребявана сила в интервала от 20:00 ч. на 20 май (четвъртък)...

Съгласно времевия проект в интервала 2021-2022 година ще се изготвят механически планове и спецификации, както и съгласувателни процедури с институции. Планирано е строително-ремонтните действия да започват от 2023 г. 



Освен защитни ограничения за птиците, планът ще усъвършенства сигурността на снабдяването с електрическа енергия за клиентите в околните обитаеми места, в които през месеците с миграция на птиците се записват разстройства в електрозахранването. 

Това е вторият огромен план, който Електроразпределение Юг ще осъществя по стратегия LIFE взаимно с Българско дружество за защита на птиците, откакто в интервала 2013 – 2018 година бе сбъднат планът „ LIFE for safe grid “ за отбрана на международно застрашения царски орел. По този метод през 2013 година Електроразпределение Юг стана първата инфраструктурна компания в България, която осъществя план с финансиране по програмата LIFE.

В рамките на плана през 2013 -2018 година 70 км. въздушни електропроводи в предпазени зони бяха вкарани подземен, 42 км въздушни електропроводи бяха напълно изолирани, а 2 340 електрически стълба бяха обезопасени със защитни изолации. В резултат през 2021 година бяха регистрирани 6 нови двойки царски орли, което усили тяхната обща численост до рекордните 41. " Това е доста добър образец по какъв начин човешката активност може да бъде в синхрон с природата ", разяснява Александър Сипек.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР