Електронните направления се оказаха новото проклятие на здравната ни система.

...
Електронните направления се оказаха новото проклятие на здравната ни система.
Коментари Харесай

Народът измира! Джипита връщат пациенти, алармират за саботаж с електронните направления

Електронните посоки се оказаха новото проклинание на здравната ни система. Хаосът след въвеждането им от 1 юни продължава към този момент повече от седмица. Десетки пловдивчани не могат да доближат до обзор при експерт или до проучване в лаборатория, макар че имат публикуван документ от персоналния си доктор.

Лекари се възмущават, че не могат да отварят е-направленията. Министърът на опазването на здравето упрекна фирм​​ите, които дават отговор за софтуера, че не са си свършил​и работата. Компаниите на собствен ред скочиха на страната, че не са заложени в точния момент параметрите. Междувременно от Българския лекарски съюз желаеха пролонгация за електронните посоки до 15 юни.

Неразборията се корени в това, че компаниите, които дават отговор за софтуера, с който работят фамилните лекари, ДКЦ и лаборатории, са заложили електронните посоки да се разчитат по код, а не по ЕГН на пациента и датата на издадения медицински документ. Получава се по този начин, че нуждаещият се не може да получи неотложно помощ. Специалистите желаят от него да диктува код или няколко такива, в случай че са с повече от едно направление. Ако пациентът е квалифициран, въвеждането на комбинацията от числа и букви бави работата на лекарите. В противоположен случай болният или изпратеният на прегледи е задължен да се върне до джипито, да вземе кодовете и отново да се върне, с цел да се реди на опашката.

„ Хаосът се сътвори напълно съзнателно от две компании, които саботират електронното опазване на здравето. Едната е „ Контракс“, която прави софтуера на част от джипитата, главно на експертите. Другата е „ Братя Калъчеви “, чийто програмен продукт се употребява от доста лаборатории. Въпреки че те знаеха още на 7 март, че електронните посоки влизат в действие от 1 юни, макар множеството работни срещи, излезе, че не знаели, че влиза в действие. Не знаели също, че номерата на направленията няма да се употребяват, и ги заложили в техните софтуери като главен идентификатор. А те са композиция от 12 числа и букви. Става комплициране кое е нула, което е буквата „ О “, голяма каша. На всичкото от горната страна ние издаваме по няколко посоки на един пациент. Като отиде в лабораторията с 5-6 кода и чиновниците занапред стартират да ги набират, бъркотията става още по-голяма “, разяснява пред „ Марица “ шефът на пловдивските джипита доктор Костадин Сотиров. Според него точно по тази причина разработващите централния програмен продукт от НЦИЗ и здравното министерство взеха решение да се употребяват ЕГН-то и датата на направлението като идентификатор, както е при електронните предписания.

„ Именно тези две компании не съумяха да се оправят, а всички останали съумяха. Това е очевиден опит за бойкот,и то комерсиален. Искаха Министерство на здравеопазването да купи техния програмен продукт за лабораторните действия, само че министерството си направи. Затова в този момент го саботират. Пациентите заплащат цената на тези лакоми апетити на две софтуерни компании или на тяхната несръчност “, безапелационен е доктор Сотиров.

По думите му, персоналните лекари нямат сходни проблеми. „ При нас компликации имаше единствено първите дни, и то при тези, които употребяват софтуера на „ Контракс “. Но нещата се случиха извънредно бързо и към този момент нямаме проблем с издаването на направленията. Когато пациентът отиде в лабораторията и си каже ЕГН-то и датата на направлението, би следвало здравното лице в лабораторията или ДКЦ-то да влезе в осведомителната система, да види какви проучвания са назначени и да ги направи. Да, но не! Прехвърлят си виновността. Лабораториите споделят, че софтуерът не бил изработен както би трябвало и не можели да виждат направленията по ЕГН, компаниите пък се оправдават, че софтуерът действа добре, само че чиновниците не знаели по какъв начин да оперират вярно с него. Пълно безумство “, разяснява още шефът на пловдивските джипита.

Той е изумен по какъв начин за два месеца и половина шефовете на ДКЦ-та и лаборатории не са съумели да се срещнат с работата на софтуера. „ От една страна, е виновността на софтуерните компании, само че от друга, на сътрудниците в профилираната помощ. Те проспаха най-юнашки тия два месеца и половина, тъй като, видиш ли, някой им споделил, че това с електронните посоки щяло да се отсрочи “, сподели още доктор Сотиров.

По думите му, има случаи, при които пациентът бива изпъден, в случай че не знае кодовете на направленията. „ По този метод не е оказана нужната здравна помощ, което е нарушаване на доста закони и правила. Това би трябвало да се следи от Здравната каса и от Агенцията по медицински контрол и сходен отвод да се глоби. Ако този пациент пострада поради отказана здравна помощ и стартира следствие, ще се окаже, че пациентът е бил в правото си. В „Държавен вестник“ е посочено, че би трябвало да каже ЕГН и номер на направление, а не код. Хаосът продължава поради контрата на софтуерните компании, също поради нелепостта и незаинтересоваността от страна на шефове на ДКЦ-та и лаборатории “, акцентира шефът на пловдивските джипита.

В понеделник здравният министър Асена Сербезова извика на незабавна среща компаниите, изработили медицинския програмен продукт, с цел да дадат пояснение за хаоса и грешките, довели до рядкости, като този на мъже да се издават посоки за гинеколог.

Софтуерът към този момент е обновен, само че е допустимо да има компликации и в идващите дни. „ Свързани с достъпността до услугите – интернет, компютри, които да бъдат съответни за потреблението на подобен тип нови системи, образованието на хората, подготовката на лекарите ”, показват от Министерство на здравеопазването.

От ведомството на Асена Сербезова оповестиха още, че ще има условия към медиците по какъв начин да се приготвят преди всяка нова цифровизация в опазването на здравето, за което ще има гратисен тест интервал от 2 месеца. А от Българския лекарски съюз предложиха единствено за този месец да се даде право на медиците да изпращат електронните посоки със задна дата – в границите на 7 дни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР