Електронната рецепта може да се изпълнява частично и тя няма

...
Електронната рецепта може да се изпълнява частично и тя няма
Коментари Харесай

Димитър Маринов: Електронната рецепта може да се изпълнява частично и няма да изгори

Електронната рецепта може да се извършва отчасти и тя няма да изгори. Това изясни пред NOVA Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

Той поздрави Министерството на здравеопазването за въвеждането й.

 „ Това е пети път, в който се опитваме да въведем електронна рецепта. Някои хора в този момент занапред се срещат ”, разяснява Маринов.

Той отговори на терзанията на ръководителя на УС на БЛС доктор Иван Маджаров, който счита, че фармацевтът може да ви даде антибиотик, без да го означи в Националната здравноинформационна система. Според доктор Маджаров проследимоста е единствено при лекарите – кой какво е изписал.

Димитър Маринов обаче счита, че с хартиените предписания има повече опция за злоупотреби. Той даже сподели по какъв начин всеки може да си създаде щемпел на лекар и болница и да си напише каквато си желае рецепта.  

Относно случаите, при които пациенти са били връщани от аптеките, тъй като не могат да им изпълнят цялата рецепта и страховете, че тя може да изгори, Димитър Маринов сподели, че това не е по този начин.

 „ Всяка опаковка може да е от друга аптека ”, изясни Маринов.

„ Факт е, че първата седмица някои от софтуерите не бяха подготвени. Помните, че когато пускаха електронното направление към лечебните заведения, всеобщо мъже получаваха направление за гинеколог. Това нещо се почисти още първия ден ”, напомни Маринов.

„ Някои от сътрудниците в този момент за първи път виждат електронна рецепта ”, разяснява още той.  

„ Много е значимо да не се прави крачка обратно във връзка с дигитализацията. Аз по тази причина споделих – това е пети опит. Ще вадят всевъзможни образци – бабата в Родопите, възрастният доктор и по този начин нататък. Всички могат да работят, всички имат достъп до това приложение. Приложението работи и офлайн. Дори колата за спешна помощ да отиде в дерето в Родопите долу, отново може да издаде електронна рецепта и тя ще бъде качена в „ облака ” преди пациента да стигне до аптеката. Не би трябвало да се прави крачка обратно, тъй като това отваря вратите на кутията на Пандора ”, счита Димитър Маринов.

„ При дигитализацията остава ясна диря. За първи път ще се вижда и какво предписват лекарите ”, сподели ръководителят на Българския фармацевтичен съвет.

С позиция излязоха и от Регионалната фармацевтична гилдия София. „ Рецептата за антибиотици и за медикаменти за диабет и преди 16 октомври 2023 година беше наложителна, както и нейните реквизити при изписване и разпределяне. Проблемът не е нов. Проблемът с неналичието, дефицита, недостига на медикаменти съществува от доста години ”, пишат от колегията, припомняйки, че нито един фармацевт, нито аптека имат интерес да не се отпусне лекарство на пациент и той да бъде връщан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР