Електронната идентификация е не просто нова възможност за бизнес, а

...
Електронната идентификация е не просто нова възможност за бизнес, а
Коментари Харесай

Новото „аз“ в дигиталния свят

Електронната идентификация е не просто нова опция за бизнес, а стъпка към цялостна цифровизация и съдействие сред другите браншове и институции, споделя Ваня Манова, управител на Мastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания. Компанията създава пилотния си план в сферата – национална скица за е-идентификация в Северна Македония, която се чака да започва до края на годината

 

- Досега познавахме Mastercard като компания, която създава софтуерни решения за заплащания. Все повече обаче работите в еID сферата. Защо се насочвате към нея? 

- Mastercard свързва потребителите, бизнеса и държавните управления с новаторски решения по целия свят и в тази връзка работата ни по посока на цифровата идентификация е разумната последваща стъпка по пътя на потребителските потребности от по-голяма сигурност и улеснение освен за разплащанията, само че и за цялостната работа сред институциите, жителите и бизнеса. Темата е значима, тъй като eID може да усъвършенства съвсем всички аспекти на цифровото наличие и да наложи нови стандарти за надзор на персоналната информация.

- По какъв метод тази технология е обвързвана с заплащанията? Нов бизнес за Mastercard ли е това?

- Mastercard развива и влага в новаторски решения, които обезпечават достъп, сигурност и улеснение на потребителите при осъществяване на всевъзможни интервенции в всекидневието. Вярваме, че основаването на скица за цифрова еднаквост ще промени бизнеса освен в областта на заплащанията, само че и в областта на опазването на здравето, държавната администрация, образованието, публичния превоз и други, където процесът на цифрова промяна напредва и има потребност от технологии и нови стандарти, които да създадат идентифицирането бързо, елементарно, несъмнено и комфортно. Нашата съществена цел е да разтеглим партньорствата в публично-частния бранш и да превърнем електронната идентификация в обединен стандарт. В този смисъл тя може да се дефинира повече като идеология, многостранно съдействие и стъпка към цялостната цифровизация не просто като нова опция за бизнес.

- Какви са изгодите за бизнеса, за обществения бранш и за обществото?

- Данните, които използваме цифрово за взаимоотношение с разнообразни институции и бизнеси или достъп до услуги и заплащане на артикули, са малко или доста уязвими. Рискът от компрометиране на персоналните данни е доста по-сериозен и с по-тежки последици от компрометирането на данни за платежни карти да вземем за пример. Затова в цифровия свят, който е към този момент така наречен „ ново обикновено “, за всички участници в екосистемата е от основна значимост да знаят обезпечено кого имат отсреща. Една интермобилна, сертифицирана, притежаваща всички лицензи скица за електронна идентификация дава опция на потребителите да се разпознават по един и същи метод пред разнообразни институции, бизнеси и други трети страни. eID е най-ефикасният инструмент за дълготрайно понижаване на административната тежест за бизнеса и държавното управление и поощряване на цифровата стопанска система.

- Как се развива технологията и налагането ѝ на други пазари в Европа и по света? Можете ли да дадете положителни образци за приложението ѝ?

- С навлизането на цифровите услуги цифровият он-бординг става наложителен детайл. А той изисква сигурна електронна идентификация. Технологията набира скорост и към този момент виждаме разнообразни решения, които обезпечават такава. Именно по тази причина технологията набира скорост и към този момент виждаме разнообразни решения за електронна идентификация. За страдание в множеството случаи това са частни решения без съгласуемост сред тях. Ние имаме вяра, че вярната тактика е в построяването на интеробилни схеми. И сме горди, че към този момент направихме сериозна крачка в тази посока. През февруари Мastercard подписа меморандум за партньорство с държавното управление на Северна Македония за създаване на Национална скица за електронна идентификация, която се чака да започва до края на годината. Това е едно от първите държавни управления в света, което показва неповторима синергия сред обществения и частния бранш и воля да вкара дигитализацията по верния метод. Имаме забавни водачи и във Франция, Австралия, Съединени американски щати.

- Mastercard избра българската компания Evrotrust за собствен сътрудник в създаването и налагането на eID. Каква е общата ви визия за цифрова промяна и какви са преимуществата на компанията пред други сходни решения у нас и по света?

- През последните години в Mastercard започнахме да постановяваме нови модели на съдействие в ИКТ бранша, да влагаме и да се свързваме стратегически с по-малки новаторски финтех играчи в целия свят, тъй че потребителите, държавните управления и бизнесът в цифровата стопанска система да осъществят по-добре капацитета си. Особено забавно за българския софтуерен бранш е, че Mastercard класира родни софтуерни разработчици измежду челните редици на международната карта, влагаме в техни артикули и развиване наедно със своите лични планове. Evrotrust е една от тези български компании, в която ние разпознахме капацитет за партньорство в развиването на електронната идентификация освен у нас. Това, което я отличава, е, че тя е сертифицирана съгласно най-високите условия за сигурност на eIDAS (регламент на Европейски Съюз по отношение на електронната идентификация и доверителните услуги за електронни транзакции в единния европейски пазар). Също по този начин е първата по рода си в Европа, която предлага отдалечено издаване на еднаквост дружно с целия пакет услуги за отдалечено даване на информация – е-подпис, е-съобщения, е-удостоверение за време, е-упълномощяване и валидиране.

Партньорството сред Evrotrust и Mastercard е доказателство за неограничените мащаби, които българските компании могат да доближат, и демонстрира, че дребните и междинните пазари са по-гъвкави и са измежду първите, които одобряват нововъведенията, повишаващи сигурността и удобството.

- Колко време и какви старания са нужни за определяне на е-идентификация в обществения бранш у нас?

- Изискват се сигурни софтуерни решения, опит в създаването и използването на услуги за отдалечено даване на информация, подпомагане и интензивно присъединяване на обществената администрация и най-много – положително съдействие сред всички страни.

Може би най-големите провокации са във връзка с междусекторното съдействие, сред институциите и във връзка с знанията и техническия потенциал на тези, които ще внедрят новия модел. Трябва да се обърне огромно внимание на построяването на способни експерти, които да дават услугата. Опитът ни в Северна Македония сподели, че установяването на е-иден­тичност е постижимо даже на национално равнище, само че е нужна цялостна колаборация и синергия сред заинтригуваните страни в плана.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр.10/20 на списание „ Мениджър “

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР