Електронизацията е основният инструмент за прозрачност и контрол върху действията

...
Електронизацията е основният инструмент за прозрачност и контрол върху действията
Коментари Харесай

Александър Йоловски: Предстои обединяване на двете здравни досиета на пациентите в едно общо

Електронизацията е главният инструмент за бистрота и надзор върху дейностите освен на администрацията, само че и на лечебните заведения. Това сподели министърът на електронното ръководство Александър Йоловски в предаването „ Тази заран " по бТВ.

Предстои сливане на двете здравни досиета в едно общо, изясни той. „ В момента на процедура има две здравни досиета. Това е историческо завещание. Новото е в Националната здравна осведомителна система, остарялото е в системата в НЗОК ", уточни Йоловски.

Достъпът до данните би трябвало да бъде строго контролиран, с цел да има гаранции, че няма да има неоторизиран и непозволен достъп до здравните данни. Затова страната е планувала достъп само посредством електронен автограф. Това значи, че повече жители би трябвало да имат дипломиран електронен автограф, посредством който да достъпват своите данни в здравното досие, означи той. „ За една година КЕП коства 3 лв., тъй че не се касае за скъпа инвестиция. Така се отваря целия свят на електронното ръководство, където могат да се употребяват голям брой електронни услуги в разнообразни ведомства ", изясни министър Йоловски.

Той съобщи, че още от 2017 година той води борба с българските институции за това да се позволи достъп до основни регистри. Достъпът до регистъра за българските персонални документи не е вероятен към сегашния миг в НЗИС, защото законодателят не е планувал подобен достъп, изясни министърът на електронното ръководство. „ Ще предприемем нужните стъпки с министъра на вътрешните работи по този начин, че пробойната да бъде затворена в нормативната рамка и да се вършат инспекции и в НЗИС за това дали е годен, или не документът за идентичност, с който се хоспитализират жителите ", съобщи той.

По думите му най-добре предпазените администрации са най-електронните. Той даде образец с Национална агенция за приходите, Агенцията по вписванията и Агенция „ Митници ".

Министър Йоловски разяснява и предлагането сините талони на колите да станат електронни. По думите му предлагането е импортирано с Народно събрание и е въпрос на парламентарно предпочитание. Той акцентира, че Министерство на вътрешните работи е основало нужните условия тази смяна да бъде приложена.

Министерство на електронното ръководство е хоризонтална конструкция и то подкрепя всички други административни органи. „ Повечето услуги и регистри се водят от обособените администрации. Ролята на Министерството на електронното ръководство е на всички места да осигурим нужната поддръжка по този начин, че нещата да се случват. Например, ще подпомогнем Национална агенция за приходите в електронизация на трудовите книжки. С Министерство на вътрешните работи ще работим по оптимизация на процеса по регистрация на МПС. Ще бъдем на всички места, гарантирайки цифровото бъдеще на България ", съобщи Александър Йоловски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР